Boje medzi milíciami v líbyjskom Tripolise si vyžiadali 78 mŕtvych a tisíc zranených

Líbyjské ministerstvo zdravotníctva informovalo v piatok o celkove 78 mŕtvych a viac ako tisíc zranených v dôsledku prudkých bojov, ktoré vypukli medzi súperiacimi ozbrojenými skupinami v hlavnom meste Tripolis.

27.05.2017 08:05 , aktualizované: 12:39
debata (22)

Hovorca rezortu Anwar Nasr uviedol pre agentúru AP, že väčšina zranených bola zasiahnutá v prestrelkách medzi príslušníkmi rôznych milícií bojujúcich o moc.

Najnovšie násilie vypuklo v Tripolise v piatok skoro ráno, pričom sa doň zapojili aj milície spriaznené s centrálnou líbyjskou vládou, ktorej vytvorenie sprostredkovala OSN. Podľa bývalého predstaviteľa bezpečnostných zložiek Hášima Bišra je medzi mŕtvymi 23 provládnych militantov.

Aktivisti počas dňa hlásili, že z rôznych častí Tripolisu sa ozývali výbuchy a streľba. Na záberoch, ktoré sa objavili na internete, vidieť stĺpy dymu a horiace vozidlá. V bojoch boli údajne použité aj ťažké zbrane.

Od líbyjskej vlády národnej jednoty, ktorá vznikla vlani, sa očakávalo obnovenie pokoja v severoafrickej krajine, zmietajúcej sa v násilnostiach od roku 2011, keď padol režim dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Egypt #Tripolis #boje