Lídri G7 sa zhodli na boji proti protekcionizmu, Trump sa rozhodne o klimatickej dohode o týždeň

Lídri skupiny G7 s výnimkou USA v záverečnej deklarácii zo summitu na Sicílii potvrdili záväzok urýchlene uplatniť parížsku klimatickú dohodu. Americký prezident Donald Trump následne na Twitteri oznámil, že konečné rozhodnutie o postoji USA ku zmene klímy a tejto dohode prijme na budúci týždeň.

27.05.2017 10:52 , aktualizované: 20:14
Donald Trump, G7 Foto:
Americký prezident Donald Trump je jediný z G7, ktorý sa jasne nevyjadril pre podporu parížskej klimatickej dohody.
debata (22)

„Konečné rozhodnutie o parížskej dohode urobím na budúci týždeň!“, citovala ho tlačová agentúra AP.

„Spojené štáty sú v procese prehodnocovania svojej politiky v súvislosti s klimatickou zmenou a parížskou dohodou a preto nie sú v postavení pripojiť sa ku konsenzu k týmto témam,“ konštatuje sa v dnešnej záverečnej deklarácii skupiny G7 z jej summitu na Sicílii.

Dokument o celosvetovej ochrane klímy vlani v septembri odsúhlasila administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, čím bol ratifikačný proces v USA formálne ukončený. Pretože ale o dohode nehlasoval Senát USA, tak nie je pre USA právne záväzná, republikán Trump ju teda môže vypovedať.

Trump konečné rozhodnutie opakovane odkladá. Ešte počas volebnej kampane pritom dohodu označil za nevýhodnú pre USA a sľúbil ju zrušiť, ak sa stane prezidentom.

Zvyšných šesť členských krajín G7 (Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko a Taliansko) v deklarácii potvrdilo svoj pevný záväzok urýchlene uplatniť parížsku dohodu.

V prípade nutnosti krajiny G7 sprísnia sankcie voči Rusku

Štáty G7 sú pripravené zaviesť ďalšie sankcie voči Rusku kvôli jeho počínaniu na Ukrajine. Pokiaľ ale Moskva začne dodržiavať Minské dohody, štáty G7 sú naopak ochotné zvážiť zrušenie sankcií. Uvádza sa to podľa agentúry DPA v záveroch dvojdňového summitu, ktorý sa v sobotu skončil v talianskej Taormine na Sicílii.

Dohode o ustanovení týkajúcich sa Ruska a Ukrajiny v záveroch summitu predchádzala podľa agentúr dlhá diskusia. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula predošlé vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v minulosti signalizoval možné pozitívne vzťahy s Moskvou.

EÚ a USA uvalili sankcie na Rusko po jeho anexii Kryme v roku 2014. Vtedy tiež skupina najvyspelejších krajín sveta, ktorá sa predtým schádzala vo formáte G8, vrátane Ruska, pozastavila Moskve členstvo v tejto skupine.

S bojom proti protekcionizmu napokon súhlasil aj Trump

Zúčastnené krajiny sa po búrlivej diskusii dohodli na potrebe boja proti protekcionizmu vo svetovom obchode. Uviedla to podľa agentúry Reuters na záver vrcholnej schôdzky nemecká kancelárka Angela Merkelová. Jeden z účastníkov summitu, prezident USA Donald Trump, sa v minulosti opakovane vyslovoval pre ochranárske opatrenia.

Merkelovej uviedla, že diskusia bola „veľmi tvrdá“, vyjadrila však uspokojenie, že Trump nakoniec súhlasil s ostatnými štátmi G7. Do záverečnej deklarácie tak bol zakotvený záväzok skupiny G7, že budú bojovať proti protekcionizmu a že budú dodržiavať nastavené pravidlá svetového obchodu.

Obavy panovali najmä z toho, ako sa k celej veci postaví prezident Trump. Ten sa v minulosti niekoľkokrát vyslovil za ochranárske opatrenia na americkom trhu. Ten podľa neho trpí v globálnom obchode nespravodlivým prístupom zo strany mnohých krajín, vrátane niektorých rozvojových, ale aj zo strany Nemecka a Číny.

Tiež predchádzajúce summit skupiny G7, ktorý sa konal presne pred rokom v japonskej Ise-Šime, odsúdil všetky formy protekcionizmu vo svetovom obchode. Tými sú napríklad dovozné clá, ktoré majú za cieľ ochrániť domácich výrobcov pred lacnejšími dovozmi.

O rok bude summit G7 v Kanade

Najbližší summit skupiny G7 sa na budúci rok uskutoční v regióne Charlevoix v kanadskej provincii Québec. Na záver summitu G7 v Taormine na talianskom ostrove to uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. Práve jeho krajina na budúci rok po Taliansku prevezme predsedníctvo v G7.

Trudeau vyjadril presvedčenie, že aj jeho kolegovia z Británie, Francúzska, Japonska, Nemecka, USA a Talianska sa zamilujú do regiónu Charlevoix „podobne, ako sú doň zamilované celé generácie Kanaďanov.“

Dejiskom summitu G7 v Kanade bude Le Manoir Richelieu v meste La Malbaie v provincii Québec. Ide o oblasť Charlevoix, ktorej „jedinečnosť a idylickosť vyzdvihuje veľké a rozmanité prírodné krásy Kanady a evokuje historický význam Rieky svätého Vavrinca,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webe kanadského premiéra.

Dodáva sa v ňom, že summit G7 Kanade umožní „prezentovať svoje domáce i zahraničné priority: snahy posilniť strednú triedu, zlepšiť rodovú rovnosť, bojovať proti zmene klímy a podporiť rešpektovanie rozmanitosti a začlenenia.“

Summit G7 bude podľa Trudeaua aj dôležitou príležitosťou pre Kanadu, aby zapojila kolegov zo skupiny G7 do riešenia naliehavých globálnych výziev a pokračovala v ďalšej spolupráci v oblasti inovácií a tzv. zelenej ekonomiky.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migrácia #hladomor #summit G7