K útoku na koptských kresťanov v Egypte sa prihlásil IS

Radikálna organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k piatkovému útoku na koptských kresťanov v egyptskej provincii Minya. Informovala o tom agentúra Reuters.

27.05.2017 13:58
Egypt Foto: ,
Na počesť padlých po útoku v Egypte sa v uliciach Káhiry zhromaždili koptskí kresťania.
debata (7)

Ozbrojenci v piatok zaútočili na autobus a ďalšie vozidlá s Koptami asi 220 kilometrov južne od Káhiry. Pri útoku prišlo o život najmenej 29 ľudí a ďalších 24 osôb bolo zranených. Medzi mŕtvymi bolo aj niekoľko detí.

Podľa svedkov piatkového incidentu autobus a ďalšie vozidlá s Koptami, ktorí mali po púštnej ceste namierené do kláštora svätého Samuela, zastavilo asi osem až desať maskovaných mužov vo vojenských uniformách a následne na veriacich začali strieľať. Egyptské ministerstvo vnútra uviedlo, že atentátnici na miesto prišli v troch vozidlách.

Ženám vraj zobrali všetky zlaté šperky. Keď útočníci z miesta uháňali, jednému vozidlu praskla pneumatika, preto atentátnici zastavili nákladné vozidlo, zabili jeho posádku, ktorú tvorili koptskí murári, a v odcudzenom vozidle ušli. Bezpečnostné zložky po útočníkoch začali rozsiahle pátranie.

Egyptské letectvo v piatok zaútočilo na šesť základní islamských radikálov vo východnej Líbyi a nálety podľa egyptskej štátnej televízie pokračujú aj v sobotu. Kde presne sa nálety uskutočnili zatiaľ oficiálne potvrdené nebolo. Agentúra AFP však v piatok s odvolaním sa na svedkov na mieste informovala, že egyptské letectvo zaútočilo na východolíbyjské mesto Derna, ktoré ovláda milícia blízka teroristickej sieti Al-Kájda.

Islamisti, ktorých cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Abdala Fattaha Sísího, znásobili útoky v Egypte po zvrhnutí vtedajšieho islamistického prezidenta z teraz zakázaného Moslimského bratstva Muhammada Mursího v roku 2013. Radikáli obviňujú koptských kresťanov z podpory zosadenia Mursího.

V krajine platí trojmesačný výnimočný stav po tom, čo na začiatku apríla zabili samovražední atentátnici v dvoch kostoloch – v Tante a v Alexandrii – 45 ľudí. Aj k tomuto masakru sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Radikáli vtedy varovali pred ďalšími útokmi. Koptská menšina, ktorá tvorí asi desať percent z 94 miliónov obyvateľov Egypta, je najväčším kresťanským spoločenstvom na Blízkom východe.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #kopti #IS