Španielsky premiér varoval katalánskych podnikateľov pred následkami odštiepenia

Španielsky premiér Mariano Rajoy upozornil katalánskych podnikateľov na riziká, ktoré by pre ekonomiku prinieslo odštiepenie sa Katalánska od Španielska.

27.05.2017 17:27
Mariano Rajoy, Španielsko Foto: ,
Španielsky premiér Mariano Rajoy (v strede).
debata (6)

V príhovore ku katalánskym podnikateľom v prímorskom meste Sitges Rajoy podľa agentúry AP uviedol, že rozpad Španielska by mal „strašné ekonomické následky.“

Rajoy tiež zopakoval, že jeho vláda nepovolí referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré označuje za neústavné. Uviedol, že nepovolí „referendum o nezávislosti, lebo to nechcem a ani nemôžem urobiť“.

Katalánska vláda však avizovala, že plebiscit o zotrvaní Katalánska v rámci Španielska usporiada v septembri tohto roku bez ohľadu na varovania vlády v Madride.

Prezident podnikateľskej skupiny Círculo de Economía Juan José Bruguera vo svojom príhovore naliehal na Rajoya, aby vyriešil politický konflikt nájdením alternatívneho riešenia, ktoré by nebolo „len čierno-biele“.

V Barcelone sa dnes stretli miestne proseparatistické organizácie, ktoré žiadajú od regionálnej vlády, aby oznámila termín referenda.

Regionálny parlament v Barcelone sa v októbri 2016 vyslovil za to, aby sa najneskôr do septembra 2017 konalo právne záväzné referendum o odtrhnutí Katalánska od Španielska. Proti tomuto zámeru sa v polovici decembra minulého roka postavil španielsky ústavný súd.

Katalánsko získalo koncom 70. rokov rozsiahlu autonómiu, ktorá však mnohým nestačí. Nespokojnosť ešte prehĺbila hospodárska kríza v Španielsku. Katalánsko, ktorého hlavným mestom je Barcelona, produkuje pätinu HDP Španielska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko