Polícia zverejnila snímky Abediho z dňa útoku v Manchestri

Britská polícia v sobotu zverejnila predpokladaného páchateľa pondelňajšieho teroristického útoku v Manchestri. Dvadsaťdvaročný Brit líbyjského pôvodu Salman Abedi je na nich zachytený v deň, keď pri atentáte na koncerte americkej speváčky Ariany Grandeové zabil 22 ľudí a 116 ďalších zranil.

28.05.2017 06:30 , aktualizované: 07:51
debata (22)

Bombu, ktorú k samovražednému atentátu použil, podľa polície zrejme zostavil v byte v centre severoanglické­ho mesta.

„Vieme, že jedným z posledných miest, kam Abedi išiel, bol byt v centre mesta a odtiaľ sa vydal na cestu do Manchesterskej arény,“ uviedli šéf manchesterskej polície Ian Hopkins a britský národný koordinátor boja proti terorizmu Neil Basu v spoločnom vyhlásení.

Salman Abedi na fotografiách, ktoré zverejnila... Foto: Reuters, Greater Manchester Police
Salman Abedi, Manchester Salman Abedi na fotografiách, ktoré zverejnila britská polícia.

Byt v centre mesta podľa nich Abedi zrejme využil ako miesto pre kompletizáciu výbušného zariadenia, ktoré následne odpálil v multifunkčnej ha­le.

Polícii sa podľa Hopkinsa a Basua podarilo doteraz zozbierať množstvo dôležitých informácií o Abedim, jeho kontaktoch, spôsobu zostrojenie bomby, financovanií jeho činu aj miestach, na ktorých sa pohyboval.

Policajti však stále potrebujú ďalšie informácie a od zverejnenia Abediho fotografií si sľubujú, že ich dostanú od verejnosti. Nie je celkom jasné, kde sa Abedi pohyboval v čase od 18. mája, keď sa vrátil z Líbye do Spojeného kráľovstva, do spáchania činu.

Na vyšetrovaní teroristického útoku sa podľa polície v súčasnosti podieľa stále približne tisíc príslušníkov rôznych oddelení. Prioritou zostáva snaha zistiť, či sa na plánovaní útoku okrem Abediho podieľal aj niekto ďalší.

Británia v sobotu znížila stupeň teroristického ohrozenia z najvyššieho „kritického“, ktorý predstavuje bezprostredné nebezpečenstvo, na „závažný“, ktorý považuje hrozbu útoku za veľmi pravdepodobnú.

Daily Telegraph: Aj brat chcel útočiť

Brat Salmana Abediho bol vraj členom islamistickej bunky a plánoval atentát na vyslanca OSN v Líbyi. Uviedol to denník The Daily Telegraph.

Terčom atentátu sa mal stať Nemec Martin Kobler, ktorý OSN v Líbyi zastupuje. Útok chystali v momente, keď bude Kobler v Tripolise. Plán im ale prekazili skôr, než ho mohli realizovať, uviedli diplomatické zdroje.

Líbyjské bezpečnostné sily údajne bunku niekoľko mesiacov sledovali a označili Hashema Abediho (v arabskom prepise Hašima Abádího), dvadsaťročného brata samovražedného atentátnika z Manchestru, za „významného hráča“. Islamisti už mali takmer pripravenú výbušninu, ktorej výbuch mal zasiahnuť Koblerov konvoj.

Abediho rodičia ušli pred Kaddáfim

Abedi sa narodil v Manchestri líbyjským rodičom, ktorí do Británie prišli ako utečenci v snahe uniknúť prenasledovaniu zo strany režimu niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Pri útoku na multifunkčnú halu v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grandeová, zahynulo v noci na utorok 22 ľudí, vrátane osemročného dievčatka, a 116 ďalších utrpelo zranenia. K akcii sa prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát. Abediho brata Hashema a jeho otca zatkli v stredu v Tripolise.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #manchester