Sudkyňa zamietla žalobu voči Clintonovej pre Bengázi

Americká federálna sudkyňa zamietla žalobu, ktorú voči niekdajšej šéfke diplomacie a prezidentskej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej vzniesli rodičia dvoch Američanov, zabitých pri útoku na americký konzulát v líbyjskom meste Bengázi v septembri 2012. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

28.05.2017 07:00
debata (5)

Rodičia obetí uvádzali, že Clintonová je zodpovedná za smrť ich blízkych, pretože nakladala nezodpovedne s úradnou elektronickou poštou rozosielanou cez súkromný server.

Pri útoku v Bengázi zahynuli veľvyslanec Christopher Stevens a zamestnanec ministerstva zahraničných vecí Sean Smith a ďalej dvaja najatí bezpečnostní pracovníci Tyrone Woods a Glen Doherty.

Rodičia Smitha a Woodsa v žalobe uviedli, že Clintonová sa zachovala „nedbalo a bezohľadne“ a nesprávnym rozosielaním citlivých informácií služobnou elektronickou poštou ohrozovala bezpečnosť amerických občanov.

„Smrť synov žalobcov je tragická a súd nechce nijako znižovať neopísateľnú stratu, ktorú žalobcovia utrpeli,“ uviedla sudkyňa Amy Bermanová Jacksonová v 29-stránkovej správe vydanej v piatok. „Z právneho hľadiska je ale zrejmé, že žalobcovia nepredložili dostatočné dôkazy na podporu svojho tvrdenia,“ dodala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Benghází #Hillary Clinton