Súd obvinil z vraždy Američana, ktorý zabil dvoch ľudí brániacich moslimské ženy

Muža z mesta Portland v americkom štáte Oregon obvinili z vraždy, ktorej sa dopustil, keď v prímestskom vlaku na smrť dobodal dvoch mužov brániacich pred ním dvojicu žien. Jedna zo žien bola v hidžábe. Tretí muž, ktorý sa do incidentu zaplietol, utrpel vážne zranenia.

28.05.2017 07:58
debata (19)

Podľa výpovedí svedkov 35-ročný Jeremy Joseph Christian ženy slovne urážal spôsobom, ktorý súd vyhodnotil ako prejav nenávisti voči inému etniku či náboženstvu. Polícia informovala, že preverí Christianovu minulosť, aby zistila, či nie je ovplyvnený extrémistickou ideológiou alebo nemá psychické problémy.

Výbor pre americko-islamské vzťahy (CAIR) v súvislosti s incidentom z Portlandu vydal vyhlásenie, v ktorom vyzýva prezidenta USA Donalda Trumpa, aby „osobne vystúpil proti rastúcej vlne islamofóbie a iným formám bigotnosti a rasizmu v našej spoločnosti, ktorú on sám vyvolal.“

CAIR zaznamenala v roku 2016 v porovnaní s predchádzajúcim rokom 44-percentný nárast trestných činov spáchaných z nenávisti voči moslimom a o 57 percent viac incidentov namierených proti moslimom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vražda #moslimovia