Kim Čong-un nariadil masovú výrobu nového systému protivzdušnej obrany

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku nového systému protivzdušnej obrany a nariadil jej masovú výrobu a rozmiestnenie po celej krajine. Informovala o tom severokórejská agentúra KCNA.

28.05.2017 08:12
debata (21)

KCNA však nespresnila, o akú zbraň ide. Neuviedla ani, kedy sa spomínaná skúška uskutočnila. Napísala len, že ju organizovala Akadémia národnej obrany, ktorá zrejme vyvíja raketové a jadrové zbrane.

Podľa KCNA severokórejský vodca počas inšpekcie ocenil vojenské velenie a poznamenal, že „v porovnaní s minulým rokom sa zlepšila schopnosť rozpoznať, stíhať a zničiť objekt, percento zásahov cieľa sa zvýšilo“. Dal tiež pokyn vyrábať „nový systém“ v maximálnom objeme – aby bol rozmiestnený po celej krajine, vrátane lesných masívov, a tak „zničil ilúziu nepriateľov o ich prevahe vo vzduchu.“

Severná Kórea sa od začiatku minulého roka snaží vyvinúť širokú škálu zbraňových systémov vrátane rakiet dlhého doletu schopných zasiahnuť pevninu Spojených štátov. V posledných týždňoch KĽDR testovala svoje balistické rakety stredného doletu, pričom sa jej podarilo dosiahnuť istý pokrok.

Tento izolovaný štát odmieta sankcie uvalené OSN i jednotlivými štátmi za svoj zbrojný program a považuje ich za porušenie svojho práva na sebaobranu. KĽDR tiež tvrdí, že jej zbrojný program je nevyhnutný na boj proti americkej agresii. Spojené štáty však popierajú, že by mali v úmysle zaútočiť na Severnú Kóreu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #protivzdušná obrana