V Manchestri zadržali ďalšieho podozrivého z teroristických aktivít

Ďalšieho podozrivého v súvislosti s teroristickým útokom v Manchestri zadržala v nedeľu v tomto meste britská polícia. Ide o 25-ročného muža, ktorý je tak aktuálne dvanástym zadržaným v súvislosti s pondelkovým útokov. Dvoch z celkove doteraz 13 zadržaných bezpečnostné zložky už skôr prepustili na slobodu, ostávajúcich 11 vo veku 18-44 rokov zostáva za mrežami.

28.05.2017 17:11
Británia, Manchester, polícia, teror Foto: ,
Polícia pred blokom domov v Blackley, v severnej časti Manchesteru, kde zadržali ženu, spájanú s útokom, pri ktorom zahynulo 22 ľudí.
debata (4)

Britská polícia tiež uviedla, že prehľadáva ďalšiu nehnuteľnosť v manchesterskej štvrti Moss.

Ministerka vnútra ostrovnej monarchie Amber Ruddová v nedeľu ešte predtým vo vysielaní BBC pripustila, že niektorí členovia siete stojacej za útokom z Manchestru môžu byť ešte „potenciálne“ na slobode, preto pokračuje úsilie o komplexné objasnenie pozadia útoku, a to na úrovni polície i tajných služieb.

Šéf protiteroristických operácií britskej polície Mark Rowley sa už skôr nechal počuť, že sa podarilo odhaliť „veľkú časť“ siete zapletenej do bombového útoku Salmana Abediho vo foyeri viacúčelovej haly v Manchestri po koncerte Ariany Grande z 22. mája. Súčasne však priznal, že stále ešte existujú biele miesta: vyšetrovatelia skúmajú potenciálne väzby Abediho na džihádistov vo Veľkej Británii, na starom kontinente, Líbyi a na Strednom východe. Rowley vyslovil predpoklad, že pribudnú zatknutia i ďalšie domové prehliadky.

Iba v sobotu Veľká Británia znížila stupeň teroristickej hrozby v krajine z najvyššieho „kritického“, vyhláseného po útoku v Manchestri, na „vážny“, teda druhý najvyšší z piatich. Oznámila to britská premiérka Theresa Mayová.

Mayová súčasne oznámila, že príslušníci britských bezpečnostných zložiek budú naďalej hliadkovať v uliciach tamojších miest so zámerom zabezpečiť vyššiu mieru bezpečnosti počas celého predĺženého víkendu, pretože v krajine je i pondelok 29. mája sviatočným dňom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #polícia #útok v Manchestri