Trump nie je pre Merkelovú dôveryhodný partner, viac s ním nepočíta

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už pre svoju vlasť a ani Európu nepovažuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za dôveryhodného partnera a svojím nedeľňajším vyhlásením v Mníchove o nutnosti starého kontinentu spoliehať sám na seba otvorila novú kapitolu v transatlantických vzťahoch. Merkelovej hovorca však zdôraznil, že kancelárka zostáva hlboko presvedčeným priaznivcom atlantickej spolupráce.

29.05.2017 09:13 , aktualizované: 12:57
Donald Trump, Trump, Angela Merkelová, Merkel, Foto: ,
Na priateľstvo medzi Trumpom a Merkelovou to nevyzerá. Podľa amerických médií sa USA uberajú diametrálne iným smerom ako Európa.
debata (173)

Tak hodnotia kancelárkin postoj po stretnutí s Trumpom, s ktorým minulý týždeň rokovala na summitoch NATO i skupiny siedmich globálnych ekonomík G7, vplyvné americké médiá ako The New York Times a The Washington Post.

Denník The Washington Post označil slová Merkelovej, ktorú považuje za faktickú vodkyňu Európy, za zatiaľ vôbec najtvrdšie hodnotenie Trumpovej historicky prvej návštevy európskeho kontinentu v úlohe prezidenta USA. Denník poznamenal, že hoci kancelárka ani raz v kritickom príhovore nezmienila Trumpove meno, nie je pochýb o tom, že práve na amerického prezidenta jej slová mierila.

„Časy, v ktorých sme sa mohli plne spoliehať na ostatných, takpovediac skončili,“ citoval The New York Times prejav Merkelovej s jej dodatkom, že k tomuto názoru „dospela v posledných dňoch“. A práve v uplynulom týždni sa s Trumpom stretla v Bruseli na summite NATO a potom v Taliansku na vrcholnej schôdzke predstaviteľov G7.

„Tvrdý komentár Merkelovej je možným zemetrasením v transatlantických vzťahoch. S klesajúcou ochotou USA zasahovať v zámorí sa Nemecko v partnerstve s Francúzskom stáva dominantnou silou,“ napísal The New York Times. Ten zároveň dodal, že nový francúzsky prezident Emmanuel Macron už jasne ukázal, že chce s Nemeckom spolupracovať.

The New York Times si takisto všimol, že Merkelová si stále viac zvyká na fakt, že Británia opúšťa Európsku úniu, čo je tiež jeden z dôvodov, prečo kancelárka vyzvala, aby Európa vzala osud do svojich rúk.

„Zdá sa to byť koniec éry, keď Spojené štáty udávali krok a Európa kráčala v ich stopách,“ vyhlásil niekdajší americký vyslanec pri NATO Ivo Daalder. „Dnes Spojené štáty mieria v kľúčových záležitostiach smerom, ktorý sa zdá úplne opačný s tým, kam smeruje Európa. Vyhlásenie Merkelovej je uznaním tejto novej skutočnosti,“ do­dal.

Komentári na sociálnych sieťach podľa DPA upozorňujú na to, že kancelárka nezvyčajne otvorene hovorila na predvolebnom zhromaždení v pivnom stane, takže akékoľvek vyvodzovanie novej podoby transatlantických vzťahov z jej slov by bolo len neprimeraným nafukovaním kampaňovej rétoriky.

Merkelová podľa svojho hovorcu podporuje spoluprácu s USA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zostáva hlboko presvedčeným priaznivcom atlantickej spolupráce, zároveň pre zachovanie zdravých vzťahov so Spojenými štátmi cítila potrebu pomenovať vzájomné rozdielne postoje. Uviedol to jej hovorca Steffen Seibert.

„Slová kancelárky boli jasné a zrozumiteľné,“ povedal na konferencii Seibert s tým, že ich vyslovila hlboko presvedčená „fanúšička“ transatlantickej spolupráce. „Pretože transatlantické vzťahy sú pre kancelárku veľmi dôležité, považuje za správne úprimne hovoriť o rozdieloch,“ do­dal.

Európa sa bude musieť spoliehať viac na seba, myslia si nemecké médiá

Nemecké médiá zdieľajú z veľkej časti presvedčenie kancelárky Angely Merkelovej, že sa Európa bude musieť spoliehať viac sama na seba. V reakcii na nezhody s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na summite siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7) v talianskej Taormine píšu aj o tom, že by Európa mala hľadať aj iné spojenectvo.

Summit, ktorý poznamenal hlboko rozdielne názory na otázky životného prostredia alebo migrácie, sa v pondelok na titulných stranách venujú prakticky všetky veľké nemecké denníky. „Merkelová už USA nepovažuje za spoľahlivé,“ stojí napríklad v titulku Süddeutsche Zeitung. Podobne to vidí aj Die Welt, ktorý svoj hlavný text nazval: „Spoľahnúť sa na USA – ‚tie časy sú už do istej miery preč‘“, alebo Frankfurter Allgemeine Zeitung s titulkom „Merkelová: My Európania musíme vziať svoj osud do svojich rúk“.

Prakticky rovnaké slová vo svojom komentári volí denník Rhein-Neckar-Zeitung. „Keď Američania odmietajú hrať vedúcu úlohu, musia vziať Európania svoj osud do vlastných rúk – ako Angela Merkelová správne požaduje. Jednoduché to každopádne nebude. Pretože Európania nie sú vždy tak jednotní, ako boli na Sicílii v opozícii proti Donaldovi Trumpovi.“

Denník Tagesspiegel vyjadruje presvedčenie, že by na situáciu Európa, Japonsko a Kanada mali v krátkodobom horizonte reagovať posilnením svojho angažmán v oblasti migrácie a boju proti hladu, napríklad výrazným zvýšením svojej doterajšej pomoci.

Pre zvýšenú spoluprácu tejto skupiny krajín sa vyslovuje denník Flensburger Tageblatt. „EÚ aj NATO a G7 teraz vedia, s kým majú čo do činenia, a že z Washingtonu sa v najbližších rokoch nedá nič očakávať. Európa a krajiny ako Japonsko, Kanada alebo Čína sa zblížia. Trump sa mýli, keď si myslí, že sa presadil. Stratil spojenca, dlhoročných priateľov a možnosť utvoriť koalíciu, ktorá by prospievala tiež USA,“ píše denník.

„Európania sa aj naďalej musia pragmaticky snažiť o vyvažovanie záujmov. Nemôžu zatvárať oči pred tým, že v búrlivom svete 21. storočia budú musieť prevziať viac zodpovednosti za svoju bezpečnosť a svoj blahobyt, než kedykoľvek predtým. Pritom sa nesmie podceňovať, ale ani preceňovať . Amerika podľa Trumpa sa každopádne usiluje o zásadnú zmenu,“ myslí si Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Veci budú o to ťažšie, že Trump nesleduje len presvedčenie ostatných, ale má tiež špecificky svoje kritériá úspechu. Zatiaľ čo veľká časť ľudstva jeho výstupy sleduje so zdesením, vrátil sa prezident späť do USA s presvedčením, že jeho prvá zahraničná cesta bola veľký úspech , "myslí si zase Süddeutsche Zeitung.

Cesta Trumpa do Európy podľa Le Figaro priživila nedôveru

Prvá cesta Donalda Trumpa do Európy v úlohe prezidenta Spojených štátov mala byť príležitosťou na upokojenie a objasnenie situácie, namiesto toho americká hlava štátu priživila rozpaky a nedôveru. V komentári hovoriacom o Trumpovej návšteve Európy to uviedol francúzsky denník Le Figaro.

Denník si tiež všimol toho, že krátko po zverejnení záverečnej deklarácie skupiny štátov najvyspelejších globálnych ekonomík G7, ktoré nenašli spoločné stanovisko k ochrane klímy, Trump tweetoval, že konečné rozhodnutie o parížskej klimatickej dohode urobí budúci týždeň. Le Figaro to označil za horkú iróniu.

Trump sa na summite G7 stal jediným predstaviteľom, ktorý aj napriek naliehaniu kolegov z ostatných krajín odmietol podporiť dohodu z Paríža. Americký prezident v predvolebnej kampani sľúbil od dohody odstúpiť, teraz s konečným verdiktom váha.

Agentúra AFP sa venovala prejavu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v nedeľu v Mníchove na predvolebnej akcii vyzvala Európu, aby sa prestala spoliehať na ostatných a vzala svoj osud späť do vlastných rúk. „Slová Merkelovej boli všeobecne pochopené ako pragmatické, takmer horké konštatovanie nového stavu vecí,“ poznamenala AFP.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #USA #NATO #Angela Merkelová #G7 #Donald Trump