Slovensko očakáva pokračovanie napätia medzi NATO a Ruskom

Vyplýva to zo správy o bezpečnosti Slovenska za minulý rok, ktorú vypracovali štátne úrady.

29.05.2017 13:43
debata (10)

Slovensko predpokladá pokračovanie napätých vzťahov medzi NATO a Ruskom, ktoré môže na kroky Severoatlantickej aliancie zareagovať neočakávaným spôsobom, pričom využije situáciu na posilnenie svojho strategického postavenia vo východnej Európe.

„Budú pretrvávať hrozby, ktoré sú súčasťou hybridnej vojny, najmä kybernetické útoky na dôležitú infraštruktúru a informačná vojna v rozličných podobách – ovplyvňovanie verejnej mienky prostredníctvom všetkých dostupných médií alebo prezentovanie nepravdivých informácií,“ píše sa v správe.

Silnieť by tiež zrejme mali snahy o dezinformačnú kampaň vedenú k ovplyvneniu obyvateľstva smerom, ktorý je v rozpore s bezpečnostnými záujmami krajiny.

Počet migrantov bude klesať len pomaly

Materiál, ktorý zostavila pracovná skupina na základe podkladov od ministerstiev a ďalších inštitúcií, spomína aj hrozbu terorizmu. „Nemožno vylúčiť, že by sa SR ako člen EÚ a NATO, ako aj globálnej koalície proti terorizmu mohla stať cieľom teroristických skupín,“ uviedli úrady.

Slovensko už skôr v máji odvolalo zvýšený stupeň teroristického ohrozenia krajiny, ktorý bol vyhlásený vlani v marci po útokoch v Belgicku.

Bratislava tiež predpokladá, že kvôli ozbrojeným konfliktom v Afrike a v regióne Blízkeho východu počet migrantov do EÚ bude klesať len pozvoľna. Dôsledkom migračná kríza by vraj mohlo byť posilnenie medzinárodného pašovania narkotík v podobe oživenie takzvanej balkánskej trasy.

Na Slovensku je podľa správy bezpečnostné riziko v súvislosti s politickým extrémizmom spojené s postupným prienikom osôb z extrémistického prostredia do oficiálneho politického a verejného života, a to s ohľadom na výsledky minuloročných parlamentných volieb.

V nich uspela krajne pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej rozpustenie minulý týždeň navrhol súdu generálny prokurátor. Slovenské úrady tiež očakávajú zvýšenú aktivitu jednotlivcov a skupín spájaných s extrémizmom v súvislosti s krajskými voľbami tento rok na jeseň.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bezpečnosť #Rusko #NATO #správa o bezpečnosti