Poľské úrady zhromažďujú údaje o cudzincoch žijúcich v krajine

Námestník ministra obrany Michal Dworczyk toto opatrenie bránil obavami o bezpečnosť.

29.05.2017 14:45
debata

Dworczyk vysvetlil, že „s ohľadom na situáciu v EÚ je prirodzené, že štát chce mať informácie o cudzincoch na poľskom území“.

Vyhlásenie je reakciou na správy médií, že ministerstvo obrany žiadalo od úradov v západnom Poľsku, aby mu poskytli informácie o tam žijúcich cudzincoch.

Dworczyk vo svojom vyjadrení vo vysielaní poľskej televízie TVN24 uviedol, že informácia o národnosti občana „nie je žiadnym tabu“. Dodal, že občania ju uvádzajú pri každom sčítaní ľudu. Pripomenul tiež, že „páchateľmi teroristických útokov v posledných rokoch boli buď tí, ktorí prišli vo vlne nelegálnej migrácie, alebo tí, ktorí žijú v Európe nie v prvej generácii.“

Spomínaná požiadavka ministerstva obrany vyvolala búrlivú kritiku zo strany poľskej opozície.

Podpredseda opozičnej Občianskej platformy Slawomir Nitras upozornil, že sa takto v mysliach ľudí vytvára nebezpečná analógia „hrozba – cudzinec“. Upozornil, že „takmer pol milióna občanov Poľska sa hlási k inej ako poľskej národnosti.“

Ako dodala agentúra AP, prevažne katolícke Poľsko odmieta prijímať migrantov z Blízkeho východu a Afriky, čo vyvoláva odsúdenie zo strany lídrov EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bezpečnosť #kontrola #cudzinci #citlivé informácie