Po roku opäť obrovské záplavy na Srí Lanke, turisti by sa mali vyhnúť juhu

Doslova do roka a do dňa, dalo by sa povedať o rozsiahlych záplavách na Srí Lanke, ktoré spôsobili výdatné monzúnové dažde najmä na západe a juhu tohto exotického ostrova.

29.05.2017 16:52
Srí Lanka, záplavy Foto: ,
Muž sa brodí zaplavenou ulicou srílanského hlavného mesta Kolombo.
debata

Pred rokom v máji sme písali o tom, že pod vodou bola prakticky polovica hlavného mesta Kolombo a napríklad turistická oblasť Kalutara. Tento rok na tom hlavné mesto nie je tak zle, bohužiaľ, Kalutara (40 km južne od Kolomba) je zaliata opäť, takisto mesto Matara na juhu (poškodená bola aj diaľnica z Kolomba do mesta Matara), ďalej Ratnapura, miesto ťažby známych srílanských drahých kameňov.

„V našich novinách dnes píšu o 165 mŕtvych a 105 nezvestných,“ hovorí Manoj Peiris, šofér a sprievodca najmä slovenských klientov po Srí Lanke. Väčšina obetí zahynula pre zosuvy pôdy. Tak ako pred rokom, pol milióna ľudí bolo evakuovaných. Postihnutým pomáhajú pozemné, námorné i vzdušné armádne zložky.

„Ja sa momentálne nachádzam v Colombe, kde je situácia pomerne normálna, vozím klientov autom v rámci hlavného mesta. V kolombskej časti Malabe, kde bývam, je však už voda v susednej ulici neďaleko môjho domu a vo vode stoja domy tých istých susedov, čo pred rokom. Len čo sa spamätali z tragédie spred roka, už sú záplavy zas. Nie je to normálne,“ konštatuje. „Bežné turistické trasy ako Anuradhapura, Sigyria, Kandy či východné pobrežie sú však bezpečné. Momentálne sa treba vyhnúť juhu,“ dodáva Srílančan.

K dažďu sa pridal aj silný vietor

„Srílanská vláda začiatkom mája vydala varovanie pred extrémnymi horúčavami vyše 40 stupňov Celzia,“ hovorí Češka Karolína Ousman, ktorá žije v Prahe, je vydatá za Srílančana a venuje sa obchodovaniu so srílanskými výrobkami. „Po tomto období nasledovali lejaky. Každoročné monzúny sú síce na juhozápade ostrova v tomto období bežné, ale takéto rozsiahle záplavy rok po roku nie. Ani môj manžel si na niečo podobné z minulosti nespomína.“

+7

Srílanská armáda pred pár hodinami vydala aj varovanie o silnom vetre (50–60 km/h), ktorý sa môže zosilniť počas dažďov. „Dnes v Kolombe pršalo len ráno, práve sa vraciame domov,“ napísala na FB stránku Sri Lanka by Bianka Simona Duhárová. „Boli sme na východnom pobreží, tam bolo všetko v poriadku, aj v meste Kandy a v Elle, spŕchlo možno dvakrát. Ale juh by som asi neriskovala.“ V najbližších dňoch hlásia opätovne lejaky.

Príčinou zosuvov je premena lesov

Počasie na Srí Lanke i varovania možno sledovať na www.meteo.gov.lk. Srílanská vláda požiadala o pomoc OSN aj susedné štáty. Na ostrov už dorazila humanitárna pomoc z Indie. Klimatológovia tvrdia, že príčinami zosuvov pôdy a povodní je najmä premena lesov na svahoch na poľnohospodársku pôdu, ktorá sa pri intenzívnejších zrážkach vďaka erózii premiestni do nižších polôh. Lesy sa klčujú, pretože v krajine rýchlo rastie počet obyvateľov. Aj v tropických oblastiach sa zvyšuje teplota vzduchu a vody v moriach. Zvýšenie tejto teploty znamená zvýšenie množstva vodnej pary v atmosfére počas obdobia dažďov a väčšie množstvo zrážok v krátkom čase.

Populárna destinácia Slovákov

Srí Lanka sa stala veľmi populárnou destináciou pre Slovákov najmä od obdobia, keď začala do jej hlavného mesta Kolomba lietať cez Dubaj nízkonákladová spoločnosť priamo z Bratislavy i Košíc a veľmi zlacnila ceny leteniek. Mimo sezóny je možné kúpiť letenky dokonca aj pod 400 euro a dnes túto relatívne bezpečnú, prevažne budhistickú krajinu, kde sa občianska vojna skončila v roku 2009, navštevujú aj slovenské rodiny s deťmi. Aj zajtra, v utorok, letia z Bratislavy na Srí Lanku ďalší Slováci. Medzi nimi Matúš s manželkou na svadobnú cestu. „Kontaktovali sme náš hotel v meste Tangalle, odkiaľ nám odpísali, že je to tam bezpečné. Tak sme sa rozhodli ísť.“
debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #Srí Lanka #dažde