Čiernohorskému politikovi zabránili letecky cestovať cez Moskvu

Čierna Hora ostro protestovala proti "nevhodnému" konaniu ruských úradov voči vysokopostavenému lídrovi čiernohorskej vládnej strany Miodragovi Vukovičovi, keď mu na moskovskom letisku zabránili prestúpiť z lietadla do lietadla.

29.05.2017 16:59
debata (28)

Čiernohorského politika a poslanca na letisku zadržali ako nežiaducu osobu a zabránili mu cestovať v ceste do Minska. Ruské orgány mu podľa jeho slov dali jasne najavo, že sa nachádza na zozname ľudí, ktorí sú v Rusku nevítaní, informovala tlačová agentúra APA.

Vukovič, ktorý patrí medzi ostrých kritikov ruskej politiky voči Čiernej hore, uviedol, že ho cez noc držali v tranzitnej zóne moskovského medzinárodného letiska Domodedovo, keď cestoval na medzinárodné stretnutie v Bielorusku. Do Čiernej Hory sa vrátil dnes.

Čiernohorské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že incident „predstavuje porušenie základných medzinárodných pravidiel a diplomatických zvyklostí“.

Vukovič vyhlásil, že incident bol politicky motivovaný.

Čierna Hora bola v minulosti blízkym spojencom Ruska, ale v júni sa stane 29. členom NATO. Rusko sa stavia proti tomu a vyhráža sa ekonomickou aj politickou odvetou.

Podgorica tvrdí, že Rusko stojí za októbrovým prekazeným pokusom o štátny prevrat v Čiernej Hore, čo Moskva popiera.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Čierna Hora