Mayová potvrdila začiatok rokovaní o brexite na 19. júna

Rokovania o odchode Británie z Európskej únie začnú 11 dní po parlamentných voľbách.

29.05.2017 17:16
debata

Britská premiérka Theresa Mayová zároveň zopakovala výzvu britským voličom, aby jej dali silný mandát.

Briti sa chystajú k predčasným parlamentným voľbám 8. júna, ktoré vyhlásila Mayová v snahe posilniť väčšinu pre konzervatívcov a zaistiť si tak väčšiu podporu pri vyjednávaní s európskymi partnermi.

Volebná podpora vládnej strane ale v posledných dňoch klesá.

„Tieto rokovania sa začnú iba jedenásť dní po volebnom dni a nebudú mať žiadny odklad; nebude to možné,“ vyhlásila Mayová s tým, že Európania sú pripravení na naplánovaný harmonogram.

Krajiny EÚ bude pri rozhovoroch Bruselu a Londýna zastupovať niekdajší eurokomisár Michel Barnier, ktorý dostal mandát vyjednávať len o podobe „rozvode“ tak, ako sa predpokladá príslušný článok 50 únijné zmluvy.

EÚ presadzuje vyjednávania vo fázach, keď by rozhovory o novej podobe vzájomných vzťahov – vrátane spolupráce v obrane, bezpečnosti či obchodu – začali, až bude jasný pokrok v diskusiách o tom, ako zrušiť viac ako štyri desaťročia trvajúci zväzok.

Predpokladom je, že dosiahnutie „významného pokroku“ a posun k druhej fáze rozhovorov potvrdí úniový summit tento rok na jeseň. So začiatkom diskusií o budúcnosti britsko-úniových vzťahov Barnier počíta až „koncom tohto a začiatkom budúceho roka“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová