Voľby v Británii sú za rohom. Mayová a Corbyn bojovali o hlasy voličov

Britská premiérka Theresa Mayová a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn v pondelok večer odpovedali v špeciálnej predvolebnej diskusnej relácii vysielanej na televíznych staniciach Channel 4 a Sky News na otázky voličov a moderátora Jeremyho Paxmana. Urobili tak oddelene, keďže priamy televízny duel s Corbynom Mayová odmietla.

30.05.2017 07:29
theresa may, theresa mayová, britská premiérka, Foto: ,
Britská premiérka si odmietla sadnúť za jeden stôl s opozičným súperom. Televízna debata prebehla oddelene.
debata

Mayová sa snažila voličov presvedčiť, že je najlepším vyjednávačom pre brexit. Podľa nej je dôležité získať kontrolu nad imigráciou. Nebude sa usilovať o dohodu „za každú cenu“, nepovedala však, ako budú vyzerať vzťahy s Európskou v prípade, ak sa nepodarí dosiahnuť dohoda o presných podmienkach brexitu. Z publika zazneli kritické hlasy na adresu plánov konzervatívcov pristúpiť k škrtom sociálnych dávok.

Témou 90-minútovej relácie nazvanej podľa londýnskej adresy sídla britských premiérov Battle For Number 10 (Boj o číslo 10) bola i bezpečnostná politika. V súvislosti s útokom v Manchestri, pri ktorom pred týždňom zahynulo 22 ľudí vrátane páchateľa, sa policajt v publiku opýtal Mayovej, prečo počas šesťročného pôsobenia vo funkcii ministerky vnútra prikročila k „zničujúcemu“ znižovaniu počtu miest v polícii.

Corbyn sa sústredil na domáce témy, ako sú investície do vzdelávania, školstva, zdravotníctva a polície. Po útoku v Manchestri musí tiež podľa Corbyna nastať zmena v zahraničnej politike: „Globálne potrebujeme zahraničnú politiku, ktorá nepripustí, aby existovali veľké územia bez účinnej vlády – ako napríklad v súčasnosti v Líbyi, ktoré sa môžu stať živnou pôdou pre obrovské nebezpečenstvá voči nám.“ Corbyn bol v diskusii kritizovaný hlavne za svoje nevýrazné pôsobenie na čele Labouristickej strany.

S blížiacim sa termínom volieb, ktorým je 8. jún, začali labouristi sťahovať pôvodne vyše 20-percentné zaostávanie za Konzervatívnou stranou. Preferencie Mayovej konzervatívcov sa podľa najnovších prieskumov pohybujú od 43 do 46 percent, labouristi by získali 32–36 percent hlasov.

Potvrdzuje to aj dnes zverejnený prieskum pre televíziu ITV podľa ktorého by konzervatívcov volilo 43 percent občanov, zatiaľ čo labouristi majú podporu 37 percent opýtaných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #britské voľby #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová