Moldavsko označilo piatich ruských diplomatov za nežiaduce osoby

Moldavské úrady označili v pondelok piatich ruských diplomatov v krajine za nežiaduce osoby. Oznámilo to moldavské ministerstvo zahraničných vecí a európskej integrácie, dôvod vyhostenia neuviedlo.

30.05.2017 09:53
debata (40)

Ruský veľvyslanec v Moldavsku Farit Muchametšin pre agentúru RIA Novosti potvrdil, že diplomatická misia dostala príslušné dokumenty. Diplomati sú v nich označení za nežiaduce osoby a vyzvaní, aby opustili krajinu do 72 hodín.

Mená vyhostených diplomatov úrady neuviedli. Denník Kommersant s odvolaním sa na svoje zdroje však napísal, že jedným z pätice je asistent vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve Alexandr Grudin. Jeho meno sa dostalo na verejnosť v súvislosti so zatknutím bývalého poslanca moldavského parlamentu Iuria Bolboceana – obvinili ho zo špionáže a vlastizrady.

Moldavský prezident Igor Dodon označil vyhostenie diplomatov za „poburujúce gesto“ realizované „na objednávku zo Západu a možno spoza oceánu“.

Ako informovala spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL), námestník ruského ministra zahraničných vecí Grigorij Karasin sľúbil „tvrdú reakciu“ za vyhostenie diplomatov. Označil to za hrubú provokáciu voči silám pod vedením prezidenta Dodona, ktoré „žiadajú o normalizáciu a oživenie bilaterálnych vzťahov s Ruskom“.

Podľa RFE/RL prišlo k vyhosteniu diplomatov v čase napätia medzi proruským prezidentom Dodonom, zvoleným vlani, a prozápadnou vládou moldavského premiéra Pavla Filipa a po obvinení Bolboceana, že odovzdával štátne tajomstvá Rusom. Bolboceana zatkli v marci po zverejnení videozáznamu jeho schôdzky s Grudinom.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Moldavsko #diplomati