Rusko sa za Trumpa zmeny k lepšiemu ešte nedočkalo

Rusko znepokojuje, že za novej americkej vlády prezidenta Donalda Trumpa ešte nedošlo k žiadnemu vážnejšiemu posunu k lepšiemu vo vzájomných vzťahoch. Uviedol to dnes námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

30.05.2017 11:33
debata (25)

„Skončila doba, keď predchádzajúca vláda v USA doviedla naše vzťahy na najnižší bod, na bod mrazu. Ale nové obdobie, obdobie kontaktov a súčinnosti s Trumpovou vládou sa doteraz nevyznačuje vážnymi zmenami k lepšiemu. To v nás budí isté znepokojenie,“ povedal ruský diplomat podľa agentúry TASS na konferencii v meste Pskov na západe Ruska.

Rusko-americké vzťahy v ére Trumpovho predchodcu Baracka Obamu najprv charakterizoval „nový počiatok“, ústiaci v podpis novej odzbrojovacej zmluvy oboch veľmocí v Prahe prezidentmi Obamom a Dmitrijom Medvedevom.

S pritvrdzovaním ruských pomerov po návrate Vladimira Putina do Kremľa vzájomné vzťahy chladli a prudko sa zhoršili najmä po ruskej anexii Krymu a vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny, na čo Západ zareagoval uvalením sankcií proti Rusku.

Napätie vyvrcholilo v decembri minulého roka, keď Spojené štáty v odvete za hackerské útoky vypovedali 35 ruských diplomatov. Americká tajná služba vtedy dospela k záveru, že Rusko získalo a zverejnilo e-maily Demokratickej strany v snahe zdiskreditovať jej kandidátku Hillary Clintonovú. Kremeľ toto obvinenie poprel.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #americké prezidentské voľby