Prokremeľský podnikateľ údajne na Slovensku financuje Kotlebovu stranu

Prokremeľský ruský podnikateľ Konstantin Malofejev, ktorý je na sankčnom zozname Európskej únie, sprostredkovane financuje demonštrácie proti Západu a Severoatlantickej aliancii na Slovensku, v Česku, v Poľsku alebo v Maďarsku. Uviedla to investigatívna relácia Frontal 21 nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, ktorá má k dispozícii tisíce uniknutých e-mailov.

30.05.2017 16:26
debata

Z elektronickej korešpondencie vyplýva, že Malofejev poskytol 100 000 eur bieloruskému podnikateľovi Alexandrovi Usovskému, ktorý potom peniaze preposielal spriazneným aktivistom. Akej politickej orientácie sú, je pritom Usovskému podľa jeho vlastných slov jedno.

„Pracujem so všetkými, ktorí sú pripravení mi pomôcť,“ povedal reportérom s tým, že jeho cieľom je zastaviť vojnu na východe Ukrajiny. „V Poľsku pracujem s pravicou, na Slovensku s ľavicou, v Česku s ľavicou, v Maďarsku s pravicou.“

Na Slovensku Usovskij podporuje pravicovo extrémistickú stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko aj ľavicových odporcov NATO, v Maďarsku zase krajne pravicovú stranu Jobbik.

Akcie, na ktoré doteraz prispel, Usovskij v e-mailoch dokumentuje v zhruba 40-stranovej prezentácii, ktorú rozposlal ďalším možným darcom v Rusku. O financie v minulosti žiadal okrem iného ruského ultrakonzerva­tívneho ideológa Alexandra Dugina, ktorý je označovaný za blízkeho spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

V Česku podľa relácie Frontal 21 podporuje Usovskij na jednej strane komunistov a na druhej neonacistov. „Čo obe skupiny spája, je nacionalizmus a blízkosť politike ruského prezidenta Vladimira Putina,“ konštatujú reportéri.

Peniaze v Česku dostal okrem iného prokremeľský aktivista Ladislav Kašuka, uviedla nemecká televízia. „Keď si Usovskij všimol, že organizujem demonštrácie a ďalšie akcie, poslal mi peniaze na vlajky, transparenty a videokameru. Maximálne dvetisíc eur,“ povedal nemeckým novinárom Kašuka. Žiadne konkrétne príkazy vraj nedostal, Usovskij podľa neho len vyslovil želanie, aby vyvesili vlajku proruských separatistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS #Konstantin Malofejev