Mayová pred júnovými voľbami stráca náskok pred labouristami

Náskok konzervatívcov britskej premiérky Theresy Mayovej pred opozičnými labouristami sa neustále znižuje, jej strana má však naďalej šancu v predčasných júnových voľbách získať v Dolnej snemovni veľkú väčšinu v podobe zhruba stovky poslancov. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu výskumného ústavu ICM, ktorý Mayovej pripísal náskok pred labouristami 12 percentuálnych bodov.

31.05.2017 10:53
Theresa Myová Foto: ,
Konzervatívna strany britskej premiérky Theresy Mayovej (na archívnej snímke) podľa prieskumu stráca pred predčasnými júnovmi voľbami náskok pred labouristami.
debata (1)

Štatistika ICM ukazuje na rýchly úbytok priaznivcov Konzervatívnej strany. Pred týždňom bol oproti aktuálnemu výsledku náskok Mayovej o dva percentuálne body vyšší a o týždeň skôr predstavoval dokonca 20 percentuálnych bodov. V novozverejnenom prieskume, ktorý vznikol v rozmedzí 26. a 29. mája, by hlas Mayovej dalo 45 percent oslovených, labouristovi Jeremymu Corbynovi potom 33 percent respondentov.

Šestica prieskumov verejnej mienky, ktorá bola od 22. mája vykonaná, ukazuje na znižujúci sa náskok Mayovej. Zo sondáže je podľa agentúry Reuters možné vyvodzovať, že terajšia premiérka zrejme nevyhrá tak drvivo, ako sa ešte pred mesiacom zdalo.

Analytici teraz s ďalším hodnotením čakajú na prieskumy, v ktorých bude zohľadnená tiež pondelková televízna debata Mayovej a Corbyna. V nej bol labouristický predák podľa magazínu Newsweek lepší ako premiérka.

Predčasné voľby, ktoré sa budú konať 8. júna, si Mayová presadila s argumentom, že vláda potrebuje mať čo najsilnejšiu pozíciu v rokovaniach o odchode krajiny z Európskej únie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #labouristi #Konzervatívna strana #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová