Terorista v Manchestri podľa vyšetrovateľov zrejme konal sám

Samovražedný atentátnik, ktorý v anglickom Manchesteri minulý týždeň v pondelok zabil 22 ľudí a ďalších približne šesť desiatok zranil, zrejme konal sám. K tomuto záveru sa teraz podľa denníka The Guardian prikláňajú vyšetrovatelia, ktorí doteraz predpokladali, že útočník mal zázemie v podobe teroristickej bunky.

31.05.2017 12:36
Salman Abedi, Manchester Foto: ,
Salman Abedi na fotografiách, ktoré zverejnila britská polícia.
debata (2)

„Naše vyšetrovanie ukazuje, že (útočník Salman) Abedi osobne nakúpil väčšinu kľúčových komponentov. Je tiež stále očividnejšie, že sa počas štyroch dní medzi príletom do krajiny a spáchaním toho otrasného činu väčšinou pohyboval a konal sám,“ uviedol Russ Jackson z protiteroris­tického oddelenia.

Polícia naďalej nevylučuje, že Abedi mohol mať komplica. „Je nevyhnutné, aby sme zistili, že (Abedi) nebol súčasťou nejakej širšej siete, vylúčiť to zatiaľ nemôžeme,“ povedal Jackson. „Zostáva množstvo nejasností ohľadom jeho správanie pred útokom,“ dodal.

Abedisa narodil v Manchestri, ale jeho líbyjskí rodičia sa pred niekoľkými rokmi vrátili do vlasti. Vyšetrovatelia predpokladajú, že Abedi pred útokom Líbyu navštívil. Líbyjské úrady medzitým zadržali Abediho otca a mladšieho brata, Briti potom v súvislosti s útokom zadržali 16 ľudí, jedenásť z nich zostáva vo väzbe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Manchestri #Salman Abedi