V Keni otvorili historickú železničnú trať medzi Nairobi a Mombasou

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v stredu slávnostne otvoril 472 kilometrov dlhý úsek železničnej trate spájajúci metropolu Nairobi s prístavným mestom Mombasa na juhu krajiny. Projekt financovala Čína.

31.05.2017 13:55
Keňa, železnica Foto:
Nový, 472 kilometrov dlhý úsek železničnej trate spájajúci metropolu Nairobi s prístavným mestom Mombasa na juhu krajiny.
debata (4)

Vďaka novej trati sa cestovanie medzi oboma mestami skráti z doterajších desať hodín na 4,5 hodiny.

Kenyatta, viceprezident William Ruto, ďalší vládni predstavitelia a čestní hostia nastúpili do vlaku V Mombase v sprievode 47 žiakov základných škôl. „Dnešný deň, keď nastupujeme do Expresu Madaraka, je historický,“ napísal na Twitteri kenský prezident.

Nová trať je označovaná za najväčší infraštruktúrny projekt od roku 1963, keď Keňa získala nezávislosť od Británie a očakáva sa, že prispeje k rozvoju obchodu v tejto oblasti.

Cestujúci medzi Nairobi a Mombasou doteraz využívali železicu, ktorú v 19. storočí postavila Británia a mala prezývku Šialený expres. Tá napriek novej trati zostane v prevádzke.

Výstavba nového úseku železničnej trate v hodnote 3,8 miliardy dolárov, ktorý z 90 percent financovala čínska štátna Eximbanka, trvala štyri roky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #keňa