Trump rozhodol, že USA odstúpia od parížskej klimatickej dohody

Americký prezident Donald Trump rozhodol, že Spojené štáty odstúpia od klimatickej dohody, ktorú v roku 2015 uzavrelo v Paríži takmer 200 štátov sveta.

31.05.2017 15:01 , aktualizované: 16:22
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (53)

Informovala o tom spravodajská stránka Axios.com s odvolaním sa na dva nemenované zdroje priamo oboznámené s Trumpovým rozhodnutím.

Trump dnes na Twitteri uviedol, že rozhodnutie čoskoro oznámi. „Rozhodnutie k parížskej dohode oznámim v priebehu niekoľkých málo dní. Urobme Ameriku opäť skvelou!“ napísal Trump v tweete, ktorý zakončil svojím volebným heslom.

Trump, ktorý v minulosti nazval globálne otepľovanie podvodom, odmietol významnú dohodu o zmene klímy podporiť aj na minulotýždňovom summite štátov G7 v sicílskej Taormine.

Trumpov tím zvažuje spôsob odstúpenia od dohody

Trumpov tím, ktorého súčasťou je aj šéf Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Scott Pruitt, teraz podľa Axios.com zvažuje, akým spôsobom od dohody odstúpiť. Medzi možnosťami je formálne ukončenie účasti na parížskej dohode, takýto proces by mohol trvať tri roky, či stiahnutie amerického súhlasu s Rámcovým dohovorom OSN o zmene klímy, uviedla agentúra s tým, že druhá možnosť je radikálne riešenie, ktoré by však bolo rýchlejšie.

Parížsky dokument o celosvetovej ochrane klímy vlani v septembri odsúhlasila administratíva teraz už bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamu, čím bol ratifikačný proces v USA formálne ukončený. Pretože však o dohode nehlasoval Senát USA, tak nie je pre USA právne záväzná, republikán Trump ju teda môže podľa svojej vôle vypovedať.

Konečné rozhodnutie v tejto veci Trump opakovane odkladá. Ešte počas volebnej kampane dohodu označil za nevýhodnú pre USA a sľúbil ju zrušiť, ak sa stane prezidentom. V posledných týždňoch hovoril o tom, že všetko musí dôkladne posúdiť s tým, že konečné stanovisko bude vychádzať z amerických záujmov.

Šefčovič: Odstúpenie USA od dohody by bolo sklamaním

Prípadné rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej globálnej klimatickej dohody by bolo sklamaním, povedal dnes podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Nezmenilo by však podľa neho smer, ktorým sa ľudstvo uberá, a Európa je pripravená byť v tomto ohľade vedúcou silou.

„Už teraz cítime ďaleko väčšie očakávania od našich partnerov naprieč svetom – z Afriky, z Ázie, z Číny – aby Európa prevzala v týchto snahách vedenie. Sme pripravení to urobiť, pretože sme presvedčení, že to je správna vec,“ vyhlásil dnes Šefčovič pred novinármi.Aj napriek možnému negatívnemu rozhodnutiu americkej administratívy to podľa neho budú ekonomické faktory v USA, ktoré nakoniec vec rozhodnú.

„Vysvetľoval som osobne vo Washingtone, že pre Európu neexistuje plán B, pretože nemáme planétu B,“ poznamenal dnes Šefčovič. EÚ je podľa neho presvedčená, že parížska dohoda je dôležitá pre budúcnosť ľudstva.

Prechod k čistejším technológiám, vyššiemu využívaniu obnoviteľných zdrojov dáva podľa podpredsedu komisie tiež jednoznačne hospodársky zmysel a aj americkí podnikatelia to chápu.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #Donald Trump #Parížska dohoda