Filipínska armáda zabila pri bombardovaní jedenásť vlastných vojakov

Filipínska armáda pri leteckom zásahu proti extrémistom omylom zabila jedenásť vlastných vojakov a sedem ďalších zranila. Oznámila to agentúra AP. Incident sa stal v stredu v meste Marawi, v ktorom od začiatku minulého týždňa armáda bojuje s islamistami spriaznenými s Islamským štátom (IS).

01.06.2017 07:32
Filipíny Foto: ,
Situáciou na Filipínach sa veľmi intenzívne zaoberá aj minister obrany Delfin Lorenzana.
debata (2)

Podľa vojenského hovorcu Restituta Padilla lietadlo typu Marchetti S-211 útočilo na ciele povstalcov v Marawi, ale jedna z bômb zasiahla armádne pozície v mieste, kde boli vojaci v tesnom palebnom styku s islamistami. Incident podľa hovorcu armáda vyšetruje.

V pondelok vojaci oznámili, že prevzali kontrolu nad väčšinou mesta. Pri bojoch zomrelo asi sto ľudí vrátane civilistov. Presný počet obetí však podľa úradov zatiaľ nie je jasný. Proti ozbrojencom boli okrem letectva nasadené obrnené vozidlá a vrtuľníky.

Boje o Marawi, ležiace na juhu krajiny na ostrove Mindanao, začali začiatkom minulého týždňa a z mesta s 200 000 ľuďmi kvôli nim utiekli tisíce obyvateľov. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte uviedol, že medzi bojujúcimi islamistami sú aj cudzinci. To je podľa neho dôkaz, že si na Mindanau zriadila oporný bod teroristická organizácia Islamský štát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #Filipíny #IS