Tusk vyzval Trumpa na nezhoršovanie politickej klímy, pridal sa aj Elon Musk

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo svojom tweete požiadal amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby "nemenil (politickú) klímu k horšiemu".

01.06.2017 11:33
Donald Tusk, brexit, list o brexite, Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk apeluje na amerického prezidenta, aby neodstúpil od parížskej klimatickej dohody.
debata (4)

Reagoval tak na medializované informácie, že americký prezident sa chystá naplniť svoj predvolebný sľub, a to odstúpiť od Parížskej klimatickej dohody. V stredu o tom informovala spravodajská stránka axios.com. Klimatickú dohodu v roku 2015 uzavrelo v Paríži takmer 200 štátov sveta.

Trumpa k tomu, aby neodstúpil od dohody, povzbudzuje aj inovátor, biznismen, šéf spoločností SpaceX a Tesla Elon Musk. „Neviem, čo sa s Parížskou dohodou stane, ale urobil som všetko preto, aby som priamo Trumpovi, ale aj iným v Bielom dome poradil, aby sme zotrvali,“ napísal Musk na svojom twitterovom účte. Americký portál The Hill informoval, že ak Trump od dohody odstúpi, Musk sa vzdá členstva v Trumpovej rade pre obchod.

Trump, ktorý v minulosti nazval globálne otepľovanie podvodom, odmietol významnú dohodu o zmene klímy podporiť aj na minulotýždňovom summite štátov G7 v sicílskej Taormine. Svoju neochotu dohodu podporiť zdôvodnil šéf Bieleho domu tým, že na rozhodovanie potrebuje viac času. V stredu informoval, že svoje rozhodnutie oznámi vo štvrtok o 15:00, teda 21:00 stredoeurópske­ho času.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #klimatická dohoda #Donald Trump