Ruské nálety v Sýrii zabili 80 islamistov

Ruské vojenské letectvo zničilo v Sýrii tri kolónie teroristov z extrémistickej organizácie Islámský štát (IS), ktorá sa snažila preraziť z hlavnej bašty v mestečku Rakka na historickú Palmýru. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

01.06.2017 12:31
Rusko, Sýria, IS Foto: ,
Fotografia strely z ruskej vojnovej lode, ktorá zasiahla ciele Islamského štátu v blízkosti Palmýry.
debata (51)

„Letectvo udrelo na zistené ciele. IS prišiel o viac ako 80 teroristov, 36 áut, 8 cisterien a 17 pick-upov vybavených mínometmi a veľkorážnými guľometmi“, tvrdia ruskí vojaci.

Bojovníci IS podnikli nový pokus preniknúť k Palmýre v noci na 30. mája, ale ruská rozviedka včas odhalila konvoj áut smerujúci k Palmýre rôznymi trasami, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo.

Podľa ruských údajov do bezprostrednej blízkosti Rakky ako poslednej bašty IS prenikli jednotky sýrskych povstalcov, podporovaných americkými, britskými a francúzskymi špeciálnymi silami. Rakka je zo severu obkľúčená, ale na juhu sú v obkľúčení ešte medzery, cez ktoré sa vraj islamisti snažia uniknúť. Tomu sa zoskupenie ruského letectva v Sýrii snaží zabrániť s využitím síl „schopných účinne ničiť teroristov v akejkoľvek dobe“.

V stredu Moskva ohlásila, že na úkryty IS so živou silou a technikou odpálilo ruské námorníctvo štyri strely s plochou dráhou letu. O ruskej operácii bolo vopred informované velenie USA, Turecka a Izraela.

Rusko sa zapojilo do bojov v Sýrii predvlani na jeseň poskytnutím vzdušnej podpory silám prezidenta Assada, svojmu spojencovi v Damasku. Na sýrskom bojisku tiež predviedlo technické možnosti svojich zbraní, vrátane schopnosť úderu strelami Kaliber odpálenými zo Stredozemného a Kaspického mora.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Islamský štát #Palmýra