Putin: Trump je úprimný a čestný človek

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nešetril chválou na adresu svojho amerického kolegu Donalda Trumpa, ktorého označil za "úprimného a čestného človeka". Ako vyhlásil na stretnutí so zahraničnými novinármi v Petrohrade, nemajú podľa neho pravdu tí, ktorí Trumpovi vyčítajú nedostatok skúseností. Podľa Putina je skôr dobre, keď sa v politike zjaví "čerstvá krv".

01.06.2017 14:32 , aktualizované: 20:20
putin, rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko nemá nič spoločné s hackerskými útokmi počas americkej predvolebnej kampane.
debata (109)

Ruskému prezidentovi sa páčili najmä Trumpove vyhlásenia, že chce zlepšiť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Putin sa zahraničným novinárom posťažoval, že väčšej spolupráci medzi oboma krajinami, predovšetkým v oblasti boja proti terorizmu, v súčasnosti bráni „rusofóbna hystéria“ na americkej strane.

„Mojím prianím je naštartovať konštruktívny dialóg založený na národných záujmoch. Som presvedčený, že so súčasným americkým prezidentom je to možné,“ cituje Putina agentúra AP.

S útokmi hackerov nemá Kremeľ nič spoločné, hovorí Putin

Ruský prezident vo štvrtok pred zahraničnými novinármi okrem toho vyhlásil, že Kremeľ nemá v žiadnom prípade nič spoločné s útokmi hackerov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky amerických prezidentských volieb.

Podľa jeho slov je možné, že za útokmi stáli „vlasteneckí hackeri“. Ale ak to tak aj bolo, nekonali podľa Putina na pokyn Kremľa, ale na vlastnú päsť. „Na štátnej úrovni s tým nemáme nič spoločné,“ uviedol vo štvrtok Putin. Zároveň vyslovil domnienku, že „žiadni hackeri nemôžu ovplyvniť predvolebné kampane v žiadnej krajine Európy, Ázie ani Ameriky“.

Americkí demokrati obviňujú Putina, že zasiahol do americkej predvolebnej kampane v prospech súčasného prezidenta Donalda Trumpa formou hackerských útokov na kampaň demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej a zverejnením jej e-mailov, ku ktorému došlo krátko pred voľbami.

Hlasy obviňujúce Moskvu z ovplyvňovania predvolebnej kampane sa ozývajú pravidelne aj z iných krajín. Okrem iného napríklad z Francúzska, kde sa Putin aj verejne angažoval v prospech Marine Le Penovej, protikandidátky súčasného prezidenta Emmanuela Macrona. Ten o štvavej kampani ruských médií proti jeho osobe hovoril aj priamo na stretnutí s Putinom.

Vo Washingtone už údajné zasahovanie Ruska do kampane pred americkými prezidentskými voľbami vyšetruje Kongres. Komisia na kontrolu tajných služieb Snemovne reprezentantov rozhodla v stredu o predvolaní viacerých bývalých aj súčasných vysokopostavených predstaviteľov Trumpovej administratívy.

Svoju rolu v údajných vzťahoch či dohodách medzi Moskvou a štábom prezidenta Trumpa majú prísť do Kongresu vysvetliť okrem iných bývalý Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn a prezidentov právnik Michael Cohen.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #prezidentské voľby #hackerstvo