V rakve Lecha Kaczyńského boli časti tiel dvoch ďalších ľudí

V rakve poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, exhumovaného v súvislosti s novým vyšetrovaním leteckej katastrofy v Rusku pri Smolensku, boli časti tiel dvoch ďalších osôb. Oznámil to dnes zástupca generálneho prokurátora Marek Pasionek.

01.06.2017 16:45
Smolensk, Poľsko, letecká havária, pád lietadla Foto: ,
Archívna snímka havarovaného poľského vládneho špeciálu z roku 2010 pri ruskom meste Smolensk.
debata (1)

Ani teraz však nezaznela odpoveď na otázku, či poznatky potvrdzujú, alebo vyvracajú hypotézu, že by pád vládneho lietadla v apríli 2010 mohol zaviniť atentát. Pasionek vysvetľoval, že ešte nemá znalecké posudky ohľadom príčiny smrti exhumovaných obetí.

Exhumácia odhalila aj ďalšie zámeny

Exhumácia odhalila aj zámenu tiel dvoch obetí, v deviatich rakvách sa našli časti tiel iných osôb. Napríklad v rakve generála Bronislawa Kwiatkowského našlo 14 častí tiel patriacich siedmich iným osobám, v rakve generála Wlodzimierz Potasińského bolo šesť častí tiel patriacich štyrom iným osobám.

„V rakve arcibiskupa Mirona Chodakowského sa nachádzali dve polovice tela, časť od pása nahor patrila arcibiskupovi, zatiaľ čo od pása dole generálovi Tadeusza Ploskému. V rakve generála Ploského sa po exhumácii našla len polovica tela,“ opísal prokurátor. Odhalené pochybenia podľa neho len potvrdzujú, že kontroverzné rozhodnutie o exhumácii obetí bolo správne. Na otázku, prečo na pochybenie neupozornil už v apríli 2010, Pasionek podľa serveru Onet.pl odpovedal, že vtedy nebil na poplach, pretože mu vtedy bolo povedané, že pitvy už vykonali ruskí patológovia bez poľskej účasti.

Vypracovanie posudku potrvá pol roka

Na otázku, či exhumácia a pitvy potvrdzujú, alebo vyvracajú hypotézu o atentáte na poľské vládne lietadlo, Pasionek uviedol, že prvé výsledky ešte len čaká tento mesiac, bude však trvať na zistení príčin smrti u všetkých obetí. Odvolal sa na príklad vyšetrovania katastrofy malajzijského boeingu, ktorý na východe Ukrajiny v lete 2014 podľa vyšetrovateľov zostrelila raketa. Jej črepiny sa však našli iba u troch z takmer troch stoviek obetí. „Išlo o obyčajné percento, čo vysvetľuje, prečo sú potrebné exhumácie všetkých tiel,“ povedal.

Až doteraz boli skúmané pozostatky 27 obetí, exhumácia a pitvy tak budú pokračovať, pravdepodobne do apríla budúceho roka. Skúmanie a vypracovanie posudku zaberie ďalšieho pol roka.

Ruské vyšetrovanie prisúdilo nehodu chybám pilotov

V troskách lietadla v apríli 2010 zahynulo 96 ľudí, napospol členov delegácie na čele s prezidentom Kaczyńským, ktorá letela uctiť pamiatku zajatých poľských dôstojníkov, povraždených sovietskou tajnou políciou počas druhej svetovej vojny.

Ruské vyšetrovanie nehodu prisúdilo chybám pilotov, ktorí sa pokúšali o pristátie za hustej hmly, pod tlakom nadriadených a bez dostatočného výcviku.

Terajšia vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), na čele ktorej stojí Kaczyńského brat Jaroslaw, spustila vlani vo februári nové vyšetrovanie. Tento rok v apríli prokuratúra, ktorá je podriadená ministrovi spravodlivosti, obvinila ruských dispečerov zo smolenského letiska z úmyselného spôsobenia katastrofy.

Odhalené nezrovnalosti podľa ministra obrany Antoniho Macierewicze dokazujú, že celá dráma by bola menšia, keby vtedajšia poľská vláda bola ochotná preskúmať smolenskú tragédiu. Liberálny kabinet vtedy viedol premiér Donald Tusk, ktorý teraz v Bruseli predsedá summitom Európskej únie. V Poľsku je vnímaný ako Kaczyńského hlavný súper a jedine poľská vláda bola proti tomu, aby na čele Európskej rady zostal jej krajan.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #exhumácia #Lech Kaczyński #letecká katastrofa pri Smolensku