V kasíne v Manile zomrelo najmenej 36 ľudí, útočník je mŕtvy

Najmenej 36 ľudí zomrelo pri nočnom útoku v kasíne vo filipínskej metropole Manile. Informovali o tom miestne médiá s odvolaním sa na úrady. Útočník podľa polície zrejme spáchal samovraždu. Väčšina z obetí sa zrejme udusila dymom z požiaru spôsobeného páchateľom. Ďalších najmenej 54 osôb utrpelo zranenia.

01.06.2017 20:35 , aktualizované: 02.06.2017 07:00
manila, filipíny Foto: ,
Centrom filipínskej metropoly Manila otriasli výbuchy a streľba, ktoré zasiahli komplex budov Resort World Manila.
debata (1)

Indicent, ktorý bol najprv označovaný ako možný teroristický útok, podľa úradov s terorizmom nesúvisel. K činu sa síce prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), podľa šéfa filipínskej polície Ronalda dela Rosa tak však urobila v rámci snahy o propagandu. Polícia sa domnieva, že išlo o lúpežné prepadnutie.

„Sám sa upálil v hotelovej izbe číslo 510,“ povedal policajný šéf na margo zrejme neúspešného lupiča na tlačovej konferencii. „Ľahol si na posteľ, prikryl sa hrubou dekou a zjavne sa polial benzínom,“ dodal dela Rosa.

„Všetko naznačuje, že išlo kriminálny čin psychicky narušeného jedinca… Hoci útočník vystrelil niekoľko výstražných rán, zrejme nechcel nikoho zastreliť,“ uviedol hovorca filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho, Ernesto Abella.

Strelec vtrhol v noci na piatok do komplexu pozostávajúceho z hotela, zábavného a nákupného centra a v tamojšom kasíne začal strieľať do vzduchu, polievať benzínom a zapaľovať hracie stoly. Z budovy začal stúpať hustý dym, ktorý bol podľa lekárov zrejme príčinou smrti väčšiny z obetí. Útočník priamo do ľudí nestrieľal, uviedla polícia.

Podľa vedenia hotela medzi najmenej 36 mŕtvymi bolo 13 zamestnancov komplexu a 22 hostí. Identifikácia tiel však stále prebieha.

Úrady uviedli, že najmenej 54 osôb bolo zranených, niektorí vážne. Mnohí sa nadýchali dymu a niekoľko osôb utrpelo zlomeniny, keď prepukol v komplexe chaos a ľudia sa snažili dostať von. Útočník však priamo do ľudí nestrieľal, uviedla polícia.

„Žiadame o modlitby v ťažkých časoch, ktoré prežívame,“ napísal na twitteri komplex Resorts World.

Filipínska armáda od začiatku minulého týždňa bojuje v meste Marawi na ostrove Mindanao na juhu krajiny s islamistami spriaznenými s organizáciou Islamský štát (IS). Na juhu prevažne katolíckych Filipín bojujú moslimskí separatisti o autonómiu od 60. rokov minulého storočia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny