Trump vycúval z dohody o klíme, Európa nešetrí kritikou

Spojené štáty odstúpia od parížskej dohody o klíme, ktorú v roku 2015 podpísalo 195 krajín. Dlho očakávaný krok oznámil prezident Donald Trump, ktorý zmluvu kritizoval už od minuloročnej predvolebnej kampane. Dohoda je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá. Washington začne vyjednávať o novej zmluve, ktorá by bola k obyvateľom USA spravodlivejšia, dodal šéf Bieleho domu. Rozhodnutie vyvolalo negatívnu odozvu u značnej časti Američanov aj medzi európskymi štátnikmi.

01.06.2017 21:36 , aktualizované: 02.06.2017 07:00
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump oznamuje svoj zámer odstúpiť od Parížskej dohody o klimatickej zmene.
debata (82)

„Odstupujeme, ale začneme rokovania a uvidíme, či dospejeme k spravodlivej dohode. Ak áno, bude to skvelé. Ak nie, tiež to pôjde,“ vyhlásil Trump pred skupinou aplaudujúcich priaznivcov v Ružovej záhrade Bieleho domu.

Parížska dohoda si za hlavný cieľ kladie prostredníctvom obmedzenia emisií skleníkových plynov udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Podľa Trumpa za to USA platia neférovo vysokú cenu proti ďalším krajinám.

Eiffelova veža v Paríži svietila po podpise... Foto: Reuters, Jacky Naegelen
Eiffelova veža Eiffelova veža v Paríži svietila po podpise klimatickej dohody nazeleno.

„Táto dohoda sa menej týka klímy a viac toho, ako získavajú ostatné krajiny finančné výhody na úkor Spojených štátov,“ vyhlásil prezident, ktorý svoj krok označil za ďalší zo splnených predvolebných sľubov. Trump išiel do volieb s prísľubom „vrátiť Amerike jej veľkosť“ a odstúpenie od dohody podľa neho pomôže „zabudnutým Američanom“ pracujúcim v ťažobnom priemysle či ďalších tradičných industriálnych sektoroch, ktoré boli v minulosti najviac spojené s fosílnymi palivami.

„Bol som zvolený, aby som zastupoval obyvateľov Pittsburghu, nie Paríža,“ vyhlásil Trump v narážke na centrum ťažkého priemyslu v štáte Pensylvánia, kde v minuloročných voľbách získal na svoju stranu tradičných ľavicových voličov demokratov.

Demokratický starosta Pittsburghu Bill Peduto v reakcii na jeho slová na twitteri ubezpečil, že mesto bude pokračovať v plnení parížskej dohody „pre našich ľudí, našu ekonomiku a budúcnosť“.

Spojené štáty podľa Trumpa ihneď prestanú platiť svoje príspevky do takzvaného zeleného klimatického fondu podporujúceho prechod na ekologicky šetrnú energiu v rozvíjajúcich sa krajinách. Taktiež okamžite prestávajú do svojich noriem začleňovať jednotlivé body dohody.

Rusko rešpektuje postoj Washingtonu

Rusko si bude plniť svoje záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody, ale rešpektuje vývoj názorov na túto otázku v Spojených štátoch, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

„Nie je správne tvrdiť, že parížska dohoda je nevyvážená alebo nerentabilná, alebo že zohľadňuje záujmy iba jednej skupiny krajín, ktorej USA nie sú členom,“ povedal Riabkov pre agentúru TASS. Suverenita ktorejkoľvek krajiny je však podľa neho nesporná. „A to je dôvod, prečo rešpektujeme vývoj politickej línie Washingtonu,“ dodal Riabkov.

Obama: Trump zahadzuje budúcnosť

Odstúpením od parížskej klimatickej dohody prezident Trump a jeho vláda zahadzujú budúcnosť, reagoval vo vyhlásení jeho predchodca v Bielom dome Barack Obama.

Bývalý prezident zároveň podľa agentúry Reuters vyjadril presvedčenie, že sa štáty USA, mestá a firmy vzoprú tomuto kroku a vyvinú ešte viac úsilia na ochranu planéty.

Bývalý viceprezident Al Gore, ktorý bol v rokoch 1993–2001 zástupcom hlavy štátu Billa Clintona a roky sa venuje ochrane klímy, označil Trumpovo rozhodnutie, za „bezohľadné a neobhájiteľné“. „To podkopáva postavenie Ameriky vo svete a hrozí, že poškodí schopnosť ľudstva riešiť klimatickú krízu včas,“ varoval.

Americký podnikateľ a vizionár Elon Musk na twitteri napísal, že ústup od dohody nie je dobrý ani pre USA, ani pre svet. Oznámil tiež, že odstupuje z Trumpovho poradného zboru. Šéf konglomerátu General Electric Jeff Immelt vyjadril sklamanie. Upozornil, že zmeny klímy sú reálne. Priemysel si podľa neho už nemôže dovoliť závisieť od vlády, ale viesť boj za čistejšie životné prostredie bez nej.

EÚ hlboko ľutuje rozhodnutie USA

Európska únia vyjadruje hlboké poľutovanie nad jednostranným rozhodnutím administratívy prezidenta Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. V reakcii to uviedol eurokomisár pre opatrenia v oblasti klímy a energetiky Miguel Arias Cañete. Svet podľa neho môže v boji s klimatickými zmenami aj naďalej počítať s európskym vedením.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa agentúry AFP označil Trumpovo rozhodnutie za vážnu chybu. Predseda europarlamentu Antonio Tajani podotkol, že dohoda ďalej platí a bude sa v nej pokračovať, či už s Američanmi alebo bez nich.

Komisár Cañete vo vyhlásení uviedol, že EÚ po americkom kroku posilní svoje existujúce partnerstvá a bude hľadať nové od najväčších svetových ekonomík po najmenšie ostrovné štáty, ktoré sú klimatickými zmenami ohrozené.

Spoločné vyhlásenie, v ktorom obe strany parížsku dohodu jednoznačne podporia, sa očakáva už v piatok od bruselského summitu EÚ-Čína.

„Toto partnerstvo tiež samozrejme zahrnie viacero amerických firiem, občanov a komunít, ktorí Paríž podporili a pustili sa do ambicióznych krokov v ochrane klímy,“ uviedol eurokomisár. Európa chce podľa neho svoje vodcovstvo v tejto oblasti ukázať ako vlastnou silnou klimatickou politikou, tak podporou slabých a ohrozených.

Podľa eurokomisára je presadenie parížskej dohody spoločným záujmom. Dohoda je motorom rastu ekonomiky aj kľúčom k ochrane planéty, zdôraznil Cañete. Upozornil, že text z Paríža dáva priestor každej krajine naplánovať si vlastnú cestu k splneniu cieľov, ktoré majú brániť vážnym klimatickým zmenám.

„Dnešné oznámenie nás skôr povzbudilo k akcii, než aby nás oslabilo a vzniknuté vákuum zaplníme novým širokým a odhodlaným vedením,“ napísal komisár. „Spoločne to dokážeme. Sme na správnej strane histórie,“ ukončil Cañete.

Kritika z Nemecka

Rozhodnutie odstúpiť od dohody o klíme škodí Spojeným štátom, Európanom a všetkým národom na svete, je presvedčený nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. Kancelárka Angela Merkelová Trumpov krok ľutuje. Tvrdú kritiku zožal Trump aj od ďalších nemeckých politikov.

„Je mi ľúto rozhodnutie amerického prezidenta. Je nutné venovať naďalej všetky sily globálnej klimatickej politike, ktorá uchráni Zem,“ vyjadril na twitteri presvedčenie kancelárky jej hovorca Steffen Seibert. Merkelová už svoj názor oznámila americkému prezidentovi aj telefonicky a zdôraznila, že Nemecko dohodu naďalej podporuje.

Pobúrene na krok Trumpa reagoval šéf koaličnej sociálnej demokracie a jej kandidát na kancelára Martin Schulz. „Môžete odstúpiť od klimatickej dohody, ale nie od klimatických zmien, pán Trump. Realita nie je len ďalší štátnik, ktorého odstrčíte,“ napísal v narážke na Trumpovo nedávne správanie, keď sa americký prezident pri fotení politikov vtlačil do prvého radu.

Spoločné vyhlásenie vydali spolu s Gabrielom tiež všetci ostatní sociálnodemokra­tickí ministri spolkovej vlády. Vyjadrujú v ňom presvedčenie, že ten, kto popiera klimatické zmeny a nebojuje proti nim, bude musieť počítať s následkami ako sú stále silnejšie búrky, veľké suchá alebo naopak záplavy. Trumpov postup tiež bráni technickému pokroku a hospodárskemu rastu, myslia si. Odstúpenie od dohody je podľa nich aj politickou chybou.

Macron odkázal, že vyjednávať sa nebude

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odkázal americkej hlave štátu, že ohľadom parížskej klimatickej dohody už nie je nič, o čom by sa dalo vyjednávať. Reagoval tak na Trumpovo odstúpenie od dohody s prísľubom vyrokovania lepších podmienok pre USA.

Macron ďalej podľa agentúry Reuters povedal, že Francúzsko a USA budú ďalej spolupracovať, ale nie v otázke boja proti klimatickým zmenám.

Vlády Francúzska, Nemecka a Talianska zároveň vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrili poľutovanie nad Trumpovým rozhodnutím. V dokumente je tiež spomenuté presvedčenie, že o dohode sa viac nebude vyjednávať. Podľa veľkých európskych krajín dokument z roku 2015 ponúka zásadné možnosti pre ekonomickú prosperitu a rast.

Bývalý francúzsky prezident François Hollande, za ktorého vlády dohodu podpísali a ktorý konferenciu v roku 2015 hostil, povedal, že Trump zanevrel na budúcnosť, a dodal, že dohoda z Paríža je už nezvratná. „Donald Trump prijal osudové rozhodnutie pre Spojené štáty, ale nezabráni tým svetu pokračovať vo svojom racionálnom a dobrovoľnom boji proti globálnemu otepľovaniu. Odstúpenie USA neznamená odklad parížskej dohody,“ zdôraznil. Podľa Hollanda sa musí uplatňovanie dohody naopak urýchliť.

Parížska starostka Anne Hidalgová povedala, že na protest proti Trumpovmu rozhodnutiu bude parížska radnica cez noc nasvietená nazeleno.

„Smutný deň pre našu planétu. Snaha bojovať s klimatickými zmenami nie je vecou politického presvedčenia, ale základnou zodpovednosťou,“ napísal na twitteri slovenský prezident Andrej Kiska.

Veľké sklamanie dal v reakcii na Trumpov krok najavo aj kanadský premiér Justin Trudeau. „Americké rozhodnutie je síce skľučujúce, nás však napĺňa nádejou celosvetovo rastúca energie v boji proti klimatickým zmenám a za prechod na čisté rastové ekonomiky,“ uviedol liberálny premiér.

Kritika z Británie

Kritika prichádza aj z Británie. Britská premiérka Theresa Mayová dala v telefonáte s americkým Trumpom najavo sklamanie z jeho rozhodnutie odstúpiť od parížskej klimatickej dohody. Zmluva je podľa Mayovej dôležitá pre prosperitu a bezpečie budúcich generácií, uviedol jej hovorca.

Podľa škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej je rozhodnutie poľutovaniahodné. „Zmena klímy je jednou z najväčších výziev našej doby,“ zdôraznila Sturgeonová.

„Odsudzujem tento brutálny čin proti parížskej dohode zo strany Donalda Trumpa,“ reagoval londýnsky starosta Sadiq Khan. Podľa neho práca skutočného lídra spočíva v zapojení sa do spoločného boja proti klimatickým zmenám, nie v opúšťaní dohodnutých záväzkov.

Japonsko a Mexiko sa postavili proti Trumpovmu kroku

Rozhodnutie Donalda Trumpa je poľutovaniahodné. Uviedlo to japonské ministerstvo zahraničia v prvej reakcii. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto označil boj proti klimatickým zmenám za morálny imperatív.

„Japonsko sa domnieva, že vedúca úloha vyspelých krajín (v klimatických otázkach) je veľmi dôležitá a stále plnenie parížskej dohody je v tomto ohľade zásadné,“ uviedlo japonské ministerstvo vo vyhlásení s tým, že bude vyzývať USA, aby sa v téme klimatických zmien angažovali.

Mexiko, ktoré má so Spojenými štátmi od Trumpovho nástupu niekoľko konfliktných tém vrátane migrácie alebo obchodných dohôd, bude bez ohľadu na Trumpovo rozhodnutie podľa prezidenta pokračovať v plnení parížskeho paktu. „Snahy, ktoré brzdia klimatické zmeny, sú morálnym imperatívom,“ uviedol Peňa Nieto.

V spoločnom vyhlásení s Európskou úniou sa k záväzkom vyplývajúcim z parížskej zmluvy prihlásili tiež štáty Africkej únie. „Európska únia a Africká únia potvrdzujú svoj pevný záväzok k plnému uskutočneniu parížskej dohody a vyzývajú všetkých partnerov, aby pokračovali s rovnakou energiou, ktorá sa zrodila v roku (podpis dohody) 2015,“ uviedli únie štátov oboch kontinentov.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická dohoda #Donald Trump