Merkelová: Poľutovaniahodné rozhodnutie USA neodradí ostatné krajiny

Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody je krajne poľutovaniahodné. Nemôže však zastaviť tých, ktorí cítia záväzok chrániť planétu. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na Trumpovo oznámenie, že USA odstúpia od dohody, ktorú v roku 2015 podpísalo 195 krajín, pretože je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá.

02.06.2017 12:37
merkel Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (10)

V krátkom vyhlásení pred nemeckými poslancami Merkelová uviedla, že nemožno ustúpiť z cesty, ktorá sa začala v roku 1997 kjótskym protokolom a pokračovala v roku 2015 podpisom historickej parížskej dohody.

„Rozhodnutie amerického prezidenta odstúpiť od parížskej klimatickej dohody je nanajvýš poľutovaniahodné, a to sa vyjadrujem veľmi zdržanlivo, keď to hovorím,“ vyhlásila.

Merkelová sľúbila, že napriek odstúpeniu USA od dohody bude Berlín globálnu ochranu klímy naďalej odhodlane presadzovať a Nemecko svoje záväzky splní. „Všetkým, pre ktorých je budúcnosť našej planéty dôležitá, hovorím: Poďme ďalej spoločnou cestou, aby sme boli úspešní pre našu matku Zem,“ povedala kancelárka.

Parížska dohoda je podľa nej dôležitá pre zachovanie tvorstva. „Nič nás v tom nemôže zastaviť a nezastaví,“ ubezpečila Merkelová. Viac ako inokedy ide teraz podľa nej o to spojiť sily. Dôležité je podľa šéfky nemeckej vlády tiež poskytovanie finančnej pomoci najchudobnejším a najzraniteľnejším krajinám.

Kancelárka už vo štvrtok vyjadrila poľutovanie nad Trumpovým krokom prostredníctvom svojho hovorcu Steffena Seiberta.

Pobúrene na Trumpovo oznámenia reagoval napríklad šéf koaličnej sociálnej demokracie a jej kandidát na kancelára Martin Schulz. „Môžete odstúpiť od klimatickej dohody, ale nie od klimatických zmien, pán Trump. Realita nie je len ďalší štátnik, ktorého odstrčíte,“ napísal v narážke na Trumpovo nedávne správanie, keď sa americký prezident pri fotení politikov vtlačil do prvého radu.

Aj nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová vyjadrila očakávanie, že ostatné krajiny teraz budú ďalej presadzovať napĺňanie parížskej klimatickej dohody. „Akokoľvek poľutovaniahodné americké rozhodnutie je, som optimistka, že celkovo sa nám podarí parížsku dohodu naplniť,“ vyhlásila Hendricksová. „Zvyšok sveta sa zomkne dokonca ešte pevnejšie, takže som veľmi optimistická,“ dodala ministerka.

Odstúpenie USA od dohody vraj môže pridať k otepľovaniu 0,3 stupňa

Odstúpenie Spojených štátov od parížskej dohody o ochrane klímy by mohlo do konca storočia pridať k stále sa zvyšujúcim globálnym teplotám ďalšie 0,3 stupňa Celzia. Uviedol to predstaviteľ Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Deon Terblanche.

Terblanche povedal, že Svetová meteorologická organizácia zatiaľ nevypracovala žiadne klimatické modely, ktoré by zobrazovali pravdepodobné vplyvy rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa ohľadom odstúpenia od dohody. Podľa najhoršieho možného scenára by však Trumpov krok mohol ku stúpajúcim globálnym teplotám pridať ešte ďalšie 0,3 stupňa Celzia, povedal Terblanche, ktorý pôsobí ako šéf oddelenia pre výskum atmosféry a životného prostredia WMO.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #klimatická dohoda #Donald Trump