Írsko má prvýkrát premiéra, ktorý sa priznal k homosexualite

Írska vládnuca strana Fine Gael si zvolila za svojho lídra 38-ročného Lea Varadkara, čo znamená, že Írsko bude mať svojho prvého premiéra, ktorý sa verejne priznal k homosexuálnej orientácii.

02.06.2017 21:02
debata (1)

Varadkar nahradí vo funkcii ministerského predsedu Endu Kennyho, ktorý stál na čele strany 15 rokov a v máji odstúpil z jej vedenia. Varadkar, ktorý bol favoritom hlasovania, je potomkom prisťahovalcov z Indie.

Varadkar bude najmladším premiérom v dejinách Írskej republiky. Jeho rivalom bol Simon Coveney. Varadkar prehlásil, že je gej, v roku 2015 pred referendom o sobášoch, v súčasnosti je ministrom pre sociálnu ochranu.

V rokoch 2011–2014 bol ministrom dopravy, cestovného ruchu a športu, následne stál dva roky na čele rezortu zdravotníctva. Podľa stanice BBC zosobňuje liberalizáciu Írska, kde bola homosexualita ilegálna do roku 1993.

Varadkara ako nového predsedu strany Fine Gael i nového írskeho premiéra budú ešte musieť potvrdiť členovia menšinovej koaličnej vlády. Predpokladá sa, že sa tak stane na budúci týždeň. V hlasovaní dostal 60 percent hlasov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #premiér #homosexualita #Leo Varadkar #Fine Gael #LGBTI+