Exstarosta NY Bloomberg: Na plnenie Parížskej dohody Washington nepotrebujeme

Americké mestá, štáty a firmy, môžu plniť záväzky parížskej dohody o klíme napriek tomu, že prezident Spojených štátov Donald Trump oznámil, že USA od dohody odstúpia.

03.06.2017 11:52
debata (7)

Pri návšteve Paríža to povedal niekdajší newyorský starosta Michael Bloomberg.

„Američania nepotrebujú Washington k tomu, aby plnili záväzky spojené s parížskou dohodou. Američania tiež nenechajú Washington, aby im v tom zabránil,“ povedal Bloomberg krátko po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a starostkou Paríža Anne Hidalgovou.

Bloomberg, ktorý je osobitným vyslancom OSN pre mestá a zmenu klímy, uviedol, že Spojené štáty v posledných desiatich rokoch patrili medzi svetovú špičku v znižovaní emisií, čo podľa neho bolo výsledkom snahy občanov a miest, nie federálnej vlády.

Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg (v... Foto: Reuters
bloomberg, macron, hidalgova Bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg (v strede) krátko po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a starostkou Paríža Anne Hidalgovou.

„Želám si, aby svet videl, že USA budú plniť záväzky Parížskej dohode prostredníctvom partnerstva miest, štátov a firiem,“ povedal Bloomberg.

Dodal, že oznámi generálnemu tajomníkovi OSN, že americké štáty, mestá a firmy sa pokúsia znížiť do roku 2025 emisie o 26 percent v porovnaní s emisiami z roku 2005.

„Sme už na polceste a môžeme celý proces zrýchliť bez pomoci Washingtonu,“ povedal Bloomberg. S koordináciou plnenia záväzkov dohody pomôže jeho nadácia a celá iniciatíva ponesie názov Sľub Ameriky (America's Pledge).

Nadácia tiež poskytne 15 miliónov dolárov úradu OSN pre boj proti zmene klímy, čo je suma, o ktorú by tento úrad bez zapojenia USA v parížskej dohode prišiel. Okrem toho bude nadácia znižovanie emisií monitorovať.

Prezidend Macron počas tlačovej konferencie s Bloombergom a Hidalgovou povedal, že parížska dohoda je nezvratná a bude sa plniť, pretože ľudia majú za ochranu životného prostredia spoločnú zodpovednosť.

„Vláda veľkého národa upustila od svojej zodpovednosti v súvislostí so zmenou klímy, ale národ nie je len vláda … Objavili sa tisíce ďalších aktérov – politických, ekonomických a občianskych – a tisíce sľubných iniciatív. Budeme ich podporovať a bojovať na ich strane,“ povedal Macron.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #klimatické zmeny #michael bloomberg #Donald Trump #Parížska dohoda