Spojenci postupujú na Rakku, SANA píše o civilných obetiach

Životy 43 civilistov si vyžiadal piatkový nálet koalície vedenej Spojenými štátmi na severosýrske mesto Rakka.

03.06.2017 14:00
debata (18)

Rakka je bašta džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom sýrska štátna agentúra SANA, ktorá nálet označila za „nový masaker“.

Podľa agentúry, ktorá sa odvoláva na miestne zdroje, lietadlá koalície zbombardovali šesťposchodovú budovu, ktorá sa zrútila. Väčšinu obetí tvoria ženy a deti a množstvo ľudí utrpelo zranenia.

Agentúra SANA pripomenula, že počas májových náletov koalície pod vedením USA zahynulo v okolí miest Dajr az-Zaur a Rakka vyše 100 civilistov.

Agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzitým informovala, že Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) obsadili v piatok západne od Rakky kľúčové mesto Mansúra a neďalekú dedinu. Takisto dostali pod kontrolu priehradu ležiacu západne od Rakky.

Jednotky SDF sa momentálne nachádzajú dva kilometre východne a tri kilometre severne od Rakky, ktoré je hlavným mestom kalifátu vyhláseného islamistami v roku 2014 po obsadení častí územia Sýrie a Iraku.

Bojovníci SDF sa približujú k Rakke z viacerých strán a od novembra, keď začali svoju operáciu nazvanú Hnev Eufratu, už obsadili desiatky okolitých miest a dedín. Cieľom je obkľúčiť a dobyť Rakku. Džihádisti IS však majú stále otvorenú cestu smerom na juh, aj keď medzinárodná koalícia na čele s USA zničila mosty cez rieku Eufrat, ktorá preteká popri meste z tejto svetovej strany.

Aliancia SDF, ktorá združuje kurdské a arabské milície, vyzvala koncom mája bojovníkov IS v Rakke, aby zložili zbrane ešte pred očakávaným útokom na toto mesto. Tým, ktorí tak urobia, prisľúbila, že sa im nič nestane.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #nálet #Islamský štát #Rakka #IS