Verí či neverí Trump klimatickým zmenám? Nevedia to ani jeho poradcovia

Po tom, čo americký prezident Donald Trump oznámil, že USA odstúpia od parížskej dohody o klíme, malo by byť jednoduché odpovedať na otázku, či Trump zmene klímy verí. Opak je ale pravdou.

03.06.2017 16:41
debata (1)

V Bielom dome bolo na túto otázku takmer nemožné dostať odpoveď.

„Nemal som šancu o tom s pánom prezidentom pohovoriť,“ povedal Trumpov hovorca Sean Spicer. „Mali by ste sa opýtať jeho,“ odvetila Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová. Na otázku neodpovedal ani šéf Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Scott Pruitt a sám Trump sa otázke pri podpisovaní iného dokumentu vyhol.

Pre Trumpa, ktorý roky globálne otepľovanie označoval v knihách, rozhovoroch a na twitteri za podvod, je to do značnej miery obrat. Trump sa v minulosti napríklad postavil vedcom, keď povedal, že emisie spôsobené ľuďmi nemajú so zmenou klímy veľa spoločného.

Trumpove komentáre utíchli

„Globálne otepľovanie je drahý podvod,“ napísal Trump na twitteri v roku 2014. Od amerických prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnili vlani na jeseň, ale jeho komentáre o globálnom otepľovaní trochu utíchli. Keď americký prezident vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej dohody, o klimatických zmenách sa takmer nezmienil. Rozhodnutie zdôvodnil predovšetkým ekonomicky.

V minulosti sa však Trump na túto tému hovoriť nezdráhal. Podľa analýzy jeho twitteru sa Trump o globálnom otepľovaní či zmene klímy od roku 2011 zmienil najmenej deväťdesiatkrát.

Takmer zakaždým sa o globálnom otepľovaní vyjadroval skepticky či výsmešne, v niektorých dokonca použil vulgarizmy. Mnohokrát sa nechal počuť, že vedci o globálnom otepľovaní klamú, pretože stále existuje tuhá zima.

Kde je globálne otepľovanie, keď ho potrebujem?

„Je Deň obetí vojny (sviatok, ktorý sa v USA oslavuje posledný pondelok v máji) a je osem stupňov Celzia a v New Yorku sneží. Povedzte tým takzvaným vedcom, že by sme si teraz globálne otepľovanie priali,“ napísal Trump na twitteri v roku 2013.

V januári 2015 Trump pre zmenu uviedol: „Kde sakra je globálne otepľovanie, keď ho potrebujete?“.

V rozhovore s Hughom Hewittom na konzervatívnej rozhlasovej stanici v septembri 2015, krátko po tom čo oznámil svoju kandidatúru na prezidenta, Trump povedal, že neverí, že globálne otepľovanie spôsobujú ľudia. Následne zdôraznil, že Amerika investuje veľa peňazí do problému, ktorý vlastne neexistuje.

V marci 2016 Trump začal uznávať, že klimatické zmeny sa dejú, ale naďalej pochyboval nad tým, že za to môže činnosť ľudí.

Neverím, neverím, neverím

„Myslím, že sa mení počasie. Moc neverím tomu, že za zmenou klímy stoja ľudia. Moc tomu neverím,“ povedal. Conwayová neskôr uviedla, že Trump verí, že globálne otepľovanie nespôsobili ľudia, ale je prírodným javom.

V rozhovore, krátko po Trumpovom volebnom víťazstve, sa novinár denníka The New York Times nového prezidenta niekoľkokrát spýtal, či plánuje odstúpiť od parížskej dohody o klíme.

„Vážne nad tým uvažujem … Som tomu otvorený,“ odpovedal Trump. Neskôr sa nechal počuť, že nejaká spojitosť medzi ľudskou činnosťou a klimatickými zmenami je, otázkou je aká silná. O pár dní neskôr Reince Priebus, ktorý je v súčasnosti personálnym šéfom Bieleho domu, Trumpove znateľné zmeny názoru vysvetlil konzervatívnej televízii Fox News nasledovne: „Stále verí, že je to z väčšej časti pekná blbosť (globálne otepľovanie) … Bude však otvorený rozhovorom na túto tému.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #Donald Trump #Parížska dohoda