Útok v Londýne: 21 hospitalizovaných je v kritickom stave, obeťami aj Kanaďan a Francúz

Sobotňajší teroristický útok v Londýne ukázal, že v Británii je v súčasnosti "príliš veľa tolerancie" voči islamskému extrémizmu, uviedla britská premiérka Theresa Mayová.

04.06.2017 00:03 , aktualizované: 19:52
debata (61)

„Kým v uplynulých rokoch sme spravili výrazný posun, úprimne povedané, naša krajina je priveľmi tolerantná voči extrémizmu. Musíme sa preto stať zdatnejšími pri jeho identifikovaní a likvidovaní naprieč celým verejným sektorom a spoločnosťou. Bude si to vyžadovať náročnú a často nepríjemnú konverzáciu, ale naša krajina sa musí v boji proti extrémizmu zjednotiť. Nesmieme žiť v segregovaných, odlúčených komunitách, ale ako jedno skutočne Spojené kráľovstvo,“ vyhlásila Mayová.

Predsedníčka britskej vlády svoje vyhlásenie učinila pred svojím sídlom na Downing Street č. 10, pričom ostro odsúdila útok vykonaný trojicou páchateľov na Londýnskom moste a v lokalite Borough Market.

Britská premiérka Theresa Mayová súkromne navštívila v nemocnici King's College Hospital niekoľko zranených zo sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne. V tomto zdravotníckom zariadení je hospitalizovaných 14 z celkovo 48 ľudí, ktorí utrpeli pri útoku zranenia rozličného rozsahu.

Najdôležitejšie fakty

  • Na London bridge útočníci zranili dodávkou šesť ľudí
  • Následne v štvrti Borough Market zaútočili nožmi na ľudí
  • Zomrelo sedem osôb, 48 ľudí hospitalizovali, 12 z nich už prepustili
  • 21 zranených ostáva v kritickom stave
  • Zranení sú aj štyria policajti, z toho dvaja ťažko
  • Polícia uskutočnila razie v častiach Barking a East Ham, zatkla 12 ľudí
  • Útočníkov zastrelili. Osem policajtov na teroristov vypálilo 50 rán
  • Jeden z útočníkov býval údajne v časti Barking. Mal ženu a dve deti
  • K incidentu za zatiaľ nikto neprihlásil, útok súvisel s islamským radikalizmom
  • Vyšetrovatelia poznajú identitu útočníkov
  • V Británii si obete uctia minútou ticha v utorok o 11:00 hod (12:00 SELČ)
  • Predčasné parlamentné voľby plánované na 8. júna sa uskutočnia

Útočníci dodávkou a nožmi usmrtili najmenej sedem ľudí a spôsobili zranenia ďalším 48 osobám. Útočníci podľa svedkov kričali: „To je za Alaha!“

Kanadský premiér Justin Trudeau v nedeľu informoval, že medzi obeťami je aj občan Kanady. Britské úrady informovali, že druhou obeťou je Francúz. Identita zvyšných piatich obetí zatiaľ nie je známa. Medzi zranenými sú Francúzi, Austrálčan, Novozélanďania, Kanaďan či Nemec.

Podľa BBC vyšetrovatelia už poznajú totožnosť všetkých troch útočníkov. Bližšie informácie o ich pôvode, motíve či živote zatiaľ neboli zverejnené. Jeden z útočníkov je údajne pakistanského pôvodu a žil v štvrti Barking, kde v nedeľu polícia vykonala hromadné razie.

Polícia odvádza ženu zatknutú pri razii v... Foto: Reuters, HANNAH MCKAY
londyn, zatykanie Polícia odvádza ženu zatknutú pri razii v londýnskej časti Barking.

Útok súvisí s islamským radikalizmom

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že atentát v Londýne súvisel s islamským radikalizmom. Dodala, že protiteroristické úrady neodporučili zvýšiť stupeň ohrozenia terorizmom v krajine zo súčasného druhého najvyššieho na úplne najvyššej, kritický.

Polícia podľa Ruddovej totiž verí, že dopadla „všetkých hlavných páchateľov“ atentátu.

Polícia verí, že incident je pod kontrolou. Na miestach útoku zostane naďalej množstvo policajtov. Uzavreté je okolie aj blízke stanice metra. V uliciach Londýna je nasadených väčšie množstvo policajtov, vrátane ozbrojených, dodala komisárka metropolitnej polície Cressida Dicková.

Na otázku, či pozná totožnosť trojica atentátnikov, ktorí bodali do ľudí, odpovedala: „Nepoznám“.

Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície, informoval, že dodávku, ktorú útočníci použili pri vraždení, si jeden z nich prenajal len prednedávnom.

Rowley zároveň uviedol, že teroristov zabilo osem príslušníkov policajného zboru, ktorí na útočníkov spolu vystrelili 50-krát.

Zásahy v Londýne

Britská polícia od rána zasahuje v dome na východolondýnskom predmestí Barking, kde býval jeden z pravdepodobných páchateľov sobotňajšieho atentátu v Londýne. Uviedol to spravodajský server televízie Sky News.

Podľa informácií Scotland Yardu policajti zatkli 12 ľudí. Akcia stále pokračuje.

Jeden zo susedov Sky News povedal, že polícia mu ukázala snímku podozrivého, ktorý vyzeral ako jeden z jeho susedov. Označil ho za „prívetivú osobu“, ktorá v mieste bývala tri roky a má malé deti. Podľa iných svedkov ide o muža pakistanského pôvodu.

Ken Chigbo, ktorý v Barkingu býva, povedal Sky News, že muž označovaný za atentátnika s ním ešte v sobotu hovoril a zaujímal sa o jeho dodávku. „Práve sa sťahujem, takže mám pred domom veľkú dodávku,“ uviedol Chigbo.

„Vždy sa správal milo, ale tentoraz to bol iný druh prívetivosti. Je ťažké to opísať. Pýtal sa ma, kam sa sťahujem a tak, potom sa začal vypytovať na dodávku. Odkiaľ ju máš, Ken? Koľko stála? Je možné ju mať aj s automatickou prevodovkou? Všetko to boli konkrétne otázky na dodávku, teraz mi dávajú zmysel. Vtedy som to nevnímal,“ dodal.

Ženy pokladajú kvety v blízkosti Borough... Foto: Reuters, PETER NICHOLLS
londyn utok kvety pamiatka Ženy pokladajú kvety v blízkosti Borough Market, kde vyčíňali atentátnici, ktorí zabili najmenej sedem ľudí.

Ďalší z obyvateľov Barkingu spravodajskej stanici povedal, že nechápe, ako to mohol byť práve spomínaný muž, pretože sa podieľal na susedskom živote.

Ruddova potvrdila policajnú operáciu. V oblasti došlo aj k niekoľkým kontrolovaným explóziám.

Medzi 48 zranenými sú aj štyria policajti. Jeden z nich je príslušníkom dopravnej a traja metropolitnej polície. Podľa BBC sú dvaja z nich v kritickom stave.

Polícia naďalej ponecháva uzavreté celé okolie časti Borough Market. Rovnako ostáva zatvorená aj stanica metra a železničná stanica London Bridge. Niektoré príjazdové cesty a komunikácie v okolí mosta London Bridge boli doobeda otvorené.

V Londýne v sobotu večer miestneho času zasahovala polícia pri dvoch bezpečnostných incidentoch. Sedem ľudí pri nich zahynulo, 48 bolo zranených. Pri prvom biela dodávka v blízkosti London Bridge narazila do niekoľkých chodcov a zranila ich.

Potom dodávka pokračovala do Borough Market, kde posádka vyskočila z auta a bodala do ľudí.

Britská premiérka Theresa Mayová v reakcii na teroristický útok vyzvala na prísnejšiu kontrolu internetu, aby sa zabránilo šíreniu extrémistických názorov a k sprísneniu postoja voči domácim radikálom. Británia podľa nej bola proti extrémistom „až moc tolerantná“.

Mayová tiež vyhlásila, že volebná kampaň, ktorú strany po atentáte prerušili, v pondelok znova začne. Predčasné parlamentné voľby sa budú konať podľa plánu vo štvrtok 8. júna, uviedla šéfka britskej vlády.

Polícia zasahuje pri incidente na London Bridge... Foto: Reuters, Hannah McKay
London Bridge, dodávka, incident Polícia zasahuje pri incidente na London Bridge v Londýne, kde biela dodávka vbehla medzi ľudí na chodníku.

Základné fakty a zaujímavosti o miestach, kde zaútočili teroristi:

  • Most cez rieku Temžu na mieste súčasného London Bridge, na ktorom zabíjali teroristi, stál už pred viac ako 2 000 rokmi. Jednalo sa pravdepodobne o pontónový most, ktorý postavili Rimania.
  • Počas svojej histórie menil svoju podobu od drevenej lávky, cez kamenný most až po moderný most, ktorý bol s veľkou slávou otvorený v roku 1831 a ktorý po 600 rokoch nahradil vtedajší kamenný most.
  • Nový most v roku 1968 predali Američanovi Robertovi P. McCulloch, ktorý ho nechal rozobrať a postavil v arizonskom Lake Havasu City ako repliku. Slávu mosta dodnes šíri stará detská riekanka London Bridge is Falling Down.
  • Súčasný most slávnostne otvorili v roku 1973 a spája londýnske obvody Southwark a City. Je dlhý cez 280 metrov a u jeho severného konca, odkiaľ išiel automobil s teroristami, sa nachádza Pamätník Veľkého požiaru Londýna a stanice metra.
  • Na južnej strane mosta sa v štvrti Southwark nachádza Southwark Cathedral, železničná stanica, stanica metra London Bridge alebo aj trhovisko Borough Market, kde teroristi pokračovali v útokoch, než boli zastrelení políciou.
  • Trhovisko na mieste dnešného Borough Market stálo v 13. storočí, predchodca trhu vznikol už v roku 1014. Jeho rozvoju pomáhala blízkosť rieky Temže.
  • Dnešnú podobu začala tržnica získavať od druhej polovice 19. storočia a teraz je jedným z najväčších londýnskych trhov s potravinami, suroviny tu nakupuje napríklad britský kuchár a kulinársky odborník Jamie Oliver.
  • Tržnica a jej okolie s mnohými reštauráciami a kaviarňami je teraz vyhľadávaným a živým miestom. Oblasť sa objavila aj v niekoľkých filmoch, ako napríklad v Denníku Bridget Jonesovej, Zbaľ prachy a vypadni alebo v jednom z dielov ságy o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi.

Londýn s Manchestrom nesúvisí

Premiérka tiež povedala, že nedávne teroristické útoky v Británii spolu nesúvisia, ale majú napriek tomu jedno spoločné: spája ich zlá ideológia, ktorá prekrúca islam a prekrúca pravdu.

Londýnska záchranná služba odviezla po útoku na London Bridge 48 ľudí do piatich rôznych londýnskych nemocníc. Ďalších ľudí ošetrila na mieste. „Transportovali sme 48 pacientov do piatich nemocníc po celom Londýne,“ oznámil zástupca operačného riaditeľa londýnskej záchranky Peter Rhodes.

„Taktiež sme množstvo ľudí ošetrili na mieste s ľahšími zraneniami,“ dodal Rhodes. Neskôr počet ľudí, ktorých previezli do nemocnice, Rhodes zvýšil na 48.

Útoky v Londýne, jún 2017

Teroristické útoky v Londýne v noci z 3. júna na 4. jún 2017.

Fotogaléria
Záchranári v blízkosti London Bridge
Policajti na Southwark Bridge po incidente v...
+13Čakajúce autobusy na západnej strane mostu...

Polícia troch útočníkov z dodávky zabila. Incidenty označila polícia za teroristické útoky. Aj britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že úrady k nim pristupujú ako k „potenciálnym teroristickým činom“.

Pri útoku boli zranení štyria Francúzi, z toho jeden vážne, oznámil francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. Spresnil tak predchádzajúcu bilanciu Elyzejského paláca, ktorá hovorila o dvoch zranených francúzskych občanoch.

Podľa austrálskeho premiéra Malcolma Turnbull je potvrdené zranenie jedného Austrálčana, ktorý je v nemocnici, a úrady preverujú možné zranenia druhého austrálskeho občana. Podľa britských médií boli zranení aj dvaja Novozélanďania.

Prerušenie kampane s výnimkou UKIP-u

Britské politické strany prerušili kvôli atentátu v Londýne celonárodnú kampaň pred štvrtkovými predčasnými parlamentnými voľbami. Lokálne kampane budú pokračovať.

Konzervatívna strana vo vyhlásení oznámila, že kampaň prerušuje na národnej úrovni pre nedeľu a svoje rozhodnutie v nasledujúcich dňoch preskúma aj podľa toho, ako budú vychádzať najavo podrobnosti o útoku. Labouristi uviedli, že celonárodnú kampaň pozastavujú z úcty k obetiam po dohode s ostatnými stranami do večera.

Škótska národná strana (SNP) podľa agentúry Reuters zatiaľ bez ďalších podrobností oznámila, že prerušuje celonárodnú kampaň.

Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) naopak uviedla, že kampaň nechce prerušovať, „pretože narušenie demokracie je niečo, čo si extrémisti želajú“. Na twitteri to napísal vodca strany Paul Nutfall.

Bývalý vodca strany Nigel Farage je zrejme podobného názoru. Na twitteri napísal: „Nemôžeme prerušiť kampaň a normálny život na dobu neurčitú. Chceme od našich vodcov ozajstné činy, nie len ustaranosť“.

Londýnsky starosta Sadiq Khan uviedol, že voľby by nemali byť podľa neho odložené. Reagoval tak podľa britskej tlače na požiadavky na sociálnych sieťach, aby sa hlasovanie presunuté na iný termín.

Útočníci mali na sebe atrapy viest

Londýnska Metropolitná polícia informovala, že útoky spáchala jedna skupina páchateľov. Polícia sa súčasne domnieva, že útočníkov nebolo viac ako traja. Túto svoju hypotézu bude však ďalej preverovať. Preto požiadala verejnosť o poskytnutie fotografií a videozáznamov.

Polícia uviedla, že proti podozrivým jej príslušníci zasiahli a zneškodnili ich do ôsmich minút po prvom telefonáte.

Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo sa, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley.

Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali „To je za Alaha!“.

Agentúra Reuters v súvislosti s útokom napísala, že džihádistická organizácia Islamský štát v sobotu prostredníctvom služby Telegram vyzývala svojich sympatizantov, aby počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov – ramadánu – podnikli útoky proti „križiakom“. Ako útočný nástroj majú použiť nákladné autá, nože a strelné zbrane.

Polícia: RUN – HIDE – TELL

Polícia odporučila ľuďom v mieste incidentov správať sa podľa pravidla RUN – HIDE – TELL (Uteč, schovaj sa, oznám). Ľudia mali v prvom rade utiecť do bezpečia. Ak to nie je možné, msli sa schovať, prepnúť telefón na tichý režim a vypnúť aj vibrácie. Všetky informácie mali oznámiť polícii na číslo 999, keď to bude bezpečné.

Americký prezident Donald Trump na twitteri prisľúbil, že USA urobia všetko, čo je v ich silách, aby Británii pri londýnskej dráme pomohli.

Aj ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení odsúdilo „zbabelé útoky, ktorých terčami sa stali nevinní civilisti v Londýne“ a ubezpečilo, že Washington je pripravený poskytnúť akúkoľvek pomoc, o ktorú prípadne britské úrady požiadajú.

Napriek pokročilej nočnej hodine už útok odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý ubezpečil, že Francúzsko je pri Británii viac ako inokedy.

„Ešte nepoznáme všetky podrobnosti, ale bol to úmyselný a zbabelý útok na nevinných Londýnčanov a návštevníkov,“ povedal londýnsky starosta Sadiq Khan.

Tri atentáty za tri mesiace

Posledné londýnske útoky sa odohrali krátko po tom, keď stupeň ohrozenia terorizmom v krajine znížili z najvyššieho na druhý najvyšší. Na maximálnej úrovni bol po atentáte v Manchestri, kde 22-ročný samovražedný útočník 22. mája po koncerte americkej popovej speváčky Ariany Grandeovej zabil 22 ľudí. Speváčka už na twitteri uviedla, že sa modlí za Londýn.

Dva mesiace predtým vrazil do davu ľudí na londýnskom Westminsterskom moste 52-ročný islamista, ktorý potom pri parlamente dobodal neozbrojeného policajta. Útok si vyžiadal šesť obetí, atentátnika zastrelila polícia.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Londýn #Veľká Británia #teroristický čin #teror v Londýne #útok v Londýne