Asad: To najhoršie z vojny má Sýria za sebou

Najhoršie hodiny vojny už patria minulosti, tvrdí sýrsky prezident Bašár Asad. Po sérii úspešných zásahov sýrskych vládnych síl podporovaných spojencom Ruskom to Asad vyhlásil v interview poskytnutom v Damašku indickej televízii WION. Jeho obsah v sobotu zverejnil prezidentský úrad.

04.06.2017 00:59
debata (63)

Sýrska armáda a jej spojenci v uplynulých mesiacoch získali po rokoch bojov späť pod svoju kontrolu niekoľko oblastí, najmä druhé najväčšie sýrske mesto Halab.

„Veci idú teraz dobrým smerom … pretože porážame teroristov,“ citovala Asada agentúra AFP. Ako „teroristov“ označuje sýrsky režim všetky skupiny, ktoré sa chopili zbraní proti nemu, či už ide o umiernených povstalcov, islamistov alebo džihádistov.

„Hoci Západ a jeho spojenci, jeho bábky, masívne podporujú týchto extrémistov, som presvedčený, že to najhoršie už máme za sebou,“ vyhlásil sýrsky prezident.

Asad v rozhovore tiež znovu poprel akúkoľvek zodpovednosť za údajný chemický útok na lokalitu Chán Šajchún v povstaleckej provincii Idlib, pri ktorom v apríli podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (OSDH) zahynulo 88 ľudí, z toho 31 detí.

Vojna v Sýrii sa začala v marci 2011 krvavou represiou proti účastníkom pokojných protivládnych demonštrácií. Doteraz si vyžiadala už vyše 320 000 mŕtvych a milióny utečencov.

Pri minulom kole mierových rokovaní v máji v Kazachstane prijali Rusko a Irán (spojenci Asada) a Turecko, ktoré podporuje rebelov, ruský plán s cieľom vytvoriť bezpečné zóny a zabezpečiť tak trvalé prímerie v niekoľkých regiónoch.

„Doteraz sme nemali skutočnú politickú iniciatívu, aj keď Astana umožnila dospieť k výsledkom, povedzme čiastočným, v podobe zriadenia zón zmiernenia napätia v Sýrii, čo je pozitívne,“ povedal sýrsky prezident.

Ďalšie kolo mierových rokovaní o riešení sýrskej krízy sa má v kazašskej Astane uskutočniť 12. a 13. júna.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad