Politici vyjadrujú po útokoch solidaritu Británii

Ku kondolenciám amerického prezidenta Donalda Trumpa, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v súvislosti s novými teroristickými útokmi v Londýne sa pridalo mnoho európskych politikov, vrátane predstaviteľov EÚ, Španielska, Belgicka a Litvy.

04.06.2017 11:27 , aktualizované: 11:37
debata (49)

Útočníci v sobotu na londýnskom moste London Bridge nabehli vo vysokej rýchlosti do ľudí, neskôr na trhovisku Borough Market atentátnici napádali ľudí nožom. Sedem ľudí prišlo pri útokoch o život, 48 osôb museli so zraneniami previezť do nemocnice a ďalší ľudia utrpeli ľahšie zranenia. Troch útočníkov polícia zabila.

„Držíme smútok za obete odporného útoku na moste London Bridge a stojíme pri ich rodinách,“ uviedol predseda europarlamentu Antonio Tajani a zdôraznil, že takýmto činom sa musí v budúcnosti zabrániť.

Predseda Európskej rady Donald Tusk povedal, že „Európa stojí v boji proti terorizmu po boku Británie“. „Myslíme na obete a ich rodiny a modlíme sa za nich,“ uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyjadril solidaritu s Britániou a ponúkol jej pomoc, zatiaľ čo litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová povedala, že „duch Londýna je silnejší, ako kedykoľvek predtým“ a je „silnejší ako strach“.

Pri útokoch v Londýne utrpeli zranenia aj dvaja Austrálčania, oznámil austrálsky premiér Malcolm Turnbull.

„Tento útok je ďalším krutým príkladom novej reality, v ktorej žijeme, všadeprítomnej hrozby vražedných islamistických teroristov, ktorí majú za cieľ poškodiť naše spoločenstvá, náš spôsob života a slobody, ktoré si vážime… Nikdy sa nepodvolíme terorizmu. Teroristom sa vzoprieme,“ uviedol Turnbull na tlačovej konferencii a vyhlásil: „Nájdeme ich, zničíme ich, zabijeme ich.“

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok v Londýne a vyjadril sústrasť britskému ľudu. Britskej premiérke Therese Mayovej poslal sústrastný telegram. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry.

Kremeľ uviedol, že Putin v sústrastnom telegrame napísal, že „spoločnou odpoveďou na podobné udalosti by malo byť posilnenie spolupráce štátov v boji proti terorizmu“.

Belgický premiér Charles Michel londýnsky útok označil za „tragédiu“ a dodal, že všetci stoja za Britániou.

Ide už o tretí útok v Británii za necelé tri mesiace. Koncom marca vošiel do davu ľudí na londýnskom Westminsterskom moste 52letý islamista, ktorý potom u parlamentu dobodal neozbrojeného policajta. Útok si vyžiadal šesť obetí na životoch, atentátnika zastrelila polícia.

Dvadsaťdvaročný samovražedný útočník 22. mája po koncerte americkej popovej speváčky Ariany Grandeové v Manchestri zabil 22 ľudí.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #kondolencie #útok v Londýne