Teroristi sa odkláňajú od útokov strelnými zbraňami. V Európe zabíjajú vozidlami

Aj útok v Londýne, pri ktorom zahynulo minimálne sedem ľudí a desiatky boli zranené, potvrdil posledný trend, keď teroristi ako nástroj zabíjania preferujú pred strelnými zbraňami vozidlá.

04.06.2017 15:43
debata (10)

Výber smrteľných útokov uskutočnených automobilom v Európe:

30. apríla 2009 (Holandsko)

  • Útočník sa pokúsil spáchať atentát na kráľovnú Beatrix a jej rodinu v meste Apeldoorn tak, že chcel svojím autom zasiahnuť vozidlo s panovníčkou. Muž svoj cieľ minul, vošiel do davu a zabil štyroch ľudí. Ďalších 13 osôb bolo zranených, traja z nich zomreli v nemocnici. Zraneniam podľahol aj útočník.

22. mája 2013 (Británia)

  • Dva Briti nigérijského pôvodu vo veku 22 a 28 rokov za bieleho dňa na ulici v juhovýchodnom Londýne zrazili dvadsaťpäťročného vojaka Lee Rigbyho autom a potom ho dobodali nožom a dobili mačetou. Útočníkov, vyznávačov radikálneho islamu, poslal súd vo februári 2014 na dlhé roky do väzenia, jeden dostal doživotie, druhý si odpyká najmenej 45 rokov.

22. decembra 2014 (Francúzsko)

  • Vodič narazil nákladným autom do davu ľudí na vianočnom trhu v Nantes na západe Francúzska. Zranil desať osôb, dvaja zo zranených neskôr zomreli. Po čine sa prebodol nožom a utrpel tiež vážne zranenia. Prokuratúra potom uviedla, že sa jedná o „izolovaný čin“ a nie je možné hovoriť o terorizme.
  • V rovnaký deň muž v Dijone naviedol auto na chodcov, vykrikoval Alláhu akbar (Boh je veľký) a 13 osôb zranil. Podľa polície nešlo o teroristický čin, ale o krok duševne vyšinutého jedinca.

20. júna 2015 (Rakúsko)

  • Vodič terénneho vozidla v centre Grazu vo vysokej rýchlosti úmyselne narazil do chodcov: troch ľudí zabil a ďalších 34 zranil. Podľa polície nešlo o terorizmus. Muž, ktorý bol krátko po čine zatknutý, trpí psychickými problémami.

14. júla 2016 (Francúzsko)

  • Pri večernom útoku vo francúzskom meste Nice, kde do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok nabehlo nákladné auto, zahynulo 86 ľudí. Útočníkom bol 31-ročný Francúz tuniského pôvodu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, polícia ho zastrelila.

19. decembra 2016 (Nemecko)

  • Tunisan Anis Amri nabehol s ukradnutým kamiónom do davu ľudí na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz v centre Berlína. Zabil tak 11 ľudí, vrátane jednej Češky, a päťdesiatku osôb zranil. Atentátnika neskôr zastrelili policajti v Taliansku.

5. februára 2017 (Nemecko)

  • Vodič osobného auta v nemeckom Heidelbergu narazil do skupiny ľudí na chodníku a tri osoby zranil. Sedemdesiattriročný Nemec neskôr svojim ťažkým zraneniam v nemocnici podľahol. Hovorca heidelbergskej polície vylúčil, že by išlo o teroristický čin. „Motív spočíva v psychike útočníka,“ povedal.

22. marca 2017 (Británia)

  • Päť obetí a desiatky zranených si vyžiadali dva násilné incidenty pri budove britského parlamentu v Londýne. Päťdesiatdvaročný atentátnik Khalid Masood najprv narazil do ľudí na chodníku na Westminsterskom moste, následne z auta vystúpil a nožom spôsobil smrteľné zranenia policajtovi. Okrem piatich obetí zomrel po útoku aj sám útočník, ktorého zabila polícia. Polícia sa domnieva, že konal sám a motivovaný bol islamským extrémizmom.

7. apríla 2017 (Švédsko)

  • Päť mŕtvych, z ktorých jedna žena zomrela neskôr v nemocnici, a 15 zranených si vyžiadal incident, pri ktorom v centre švédskej metropoly Štokholmu narazil nákladný automobil do ľudí. Útok spáchal Uzbek Rakhmat Akilov, sympatizujúci s džihádistami. Akilov bol nasledujúci deň zadržaný a k činu sa priznal.

3. júna 2017 (Británia)

  • Teroristický útok v centre Londýna si vyžiadal najmenej sedem životov a desiatky zranených. Na moste London Bridge najprv vošla biela dodávka vysokou rýchlosťou na chodník a zrazila niekoľko peších. Útočníci potom pokračovali v jazde až k trhovisku Borough Market, ktoré je plné reštaurácií a barov. Tam teroristi vystúpili a napádali ľudí nožmi s dlhou čepeľou. Všetkých troch útočníkov z automobilu polície zastrelila.
10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Londýn #Veľká Británia #teroristi #teroristický čin #útok v Londýne