Slovák bol v Londýne neďaleko od miesta, kde vraždili teroristi

Slovák Michal bol počas sobotňajšieho útoku v Londýne s priateľkou neďaleko od miesta, kde teroristi vraždili.

04.06.2017 20:00
debata (40)

„Boli sme s priateľkou na muzikáli neďaleko. Nikto v okolí netušil, čo sa deje, či havária, či útok, alebo niečo iné, záchranné zložky tak ako vždy zakročili rýchlo a situáciu vyriešili,“ opísal zážitok pre denník Pravdu Michal.

Útok vníma tak ako tie predtým. „Prišlo o život veľa nevinných ľudí, ktorí boli v danom čase na zlom mieste,“ hovorí. Michal pracuje v centre Londýna pri Westminster palace v jednej z vládnych budov. Z posledného vývoja má zmiešané pocity.

Z mojej strany ale nepociťujem, že by hrozba nejakého veľkého útoku bola rapídne väčšia ako doteraz. Londýn je stále jedno z najbezpečnejších miest na tejto planéte.

„Za posledné tri mesiace sme zažili tri útoky na civilné obyvateľstvo. Či to už bol útok na Westminster Bridge, útok v Manchestri, alebo sobotný incident pri Londýnskom moste. Všetky majú spoločného menovateľa. Nikto nevie a nechce presne opísať, prečo sa tieto udalosti dejú a ani ako sa pred nimi reálne chrániť. V meste žije vyše deväť miliónov obyvateľov. Pri tomto čísle je viac ako nemožné určiť, kto, prečo, kde, kedy a ako spácha ďalší podobný skutok,“ dodáva.

Podľa Michala polícia robí čo môže. „Počas prvého útoku na Westminster Bridge som bol v práci a pravdupovediac, nič sme netušili, až pokiaľ sa budova v priebehu pár sekúnd nezmenila na malú nedobytnú pevnosť. Zavreli vchodové dvere, spustili tichý poplach, z niekadiaľ sa zrazu objavila plne ozbrojená ochranka. Povedali nám, že z bezpečnostných dôvodov a kvôli teroristickému útoku je budova v karanténe. Nikto dnu nikto von… Až po pár minútach sme zistili, čo sa vlastne deje, keď sa všetko objavilo na obrazovkách BBC. Budova ostala v karanténe do nasledujúceho piatka večera. Od tohto momentu máme stále v budove bezpečnostný level na maximálnej možnej úrovni. Všade ochranka, všade zbrane, všade detektory, všade psovodi,“ prezrádza Slovák v Londýne.

Aj pri bežnom živote na uliciach zavládla vyššia ostražitosť. „Všade vidno veľké množstvo ozbrojených zložiek. Robia náhodné kontroly batožiny pri vstupe do metra a podobne. Ako obyvateľ a človek pracujúci v centre mesta vidím, že situácia je viac ako napätá, všade sa rozpráva o tom, kde a čo sa stane v najbližšej dobe,“ opisuje Michal. Podľa neho sa niektorí ľudia obávajú zúčastňovať na hromadných akciách či chodiť von po zotmení.

„Z mojej strany ale nepociťujem, že by hrozba nejakého veľkého útoku bola rapídne väčšia ako doteraz. Londýn je stále jedno z najbezpečnejších miest na tejto planéte. Vláda sa snaží všemožne zabrániť tomu, aby sa podobné incidenty opakovali, ale pri takom počte obyvateľov je to viac ako nemožné. Hrozba sa dá minimalizovať, ale nedá sa odstrániť. Všetko je už len na ľuďoch, ako sa k tomu postavia,“ myslí si Michal a upozorňuje na veľké zoskupenie národov v Londýne.

„V každej takej komunite sa vyskytujú nezhody. Dôležité je, aby sa riešili včas a zabránilo sa podobným stretom. Každopádne život tu ide ďalej, možno trošku opatrnejšie ako dosiaľ. Ľudia ale veria, že sa to čoskor všetko urovná,“ dodáva Slovák Michal.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #Zahraniční Slováci #útok v Londýne