Päť arabských štátov prerušilo diplomatické styky s Katarom, ten tomuto kroku nerozumie

Bahrajn, Egypt, Jemen, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty prerušili diplomatické vzťahy s Katarom. Zároveň obvinili katarskú vládu z podpory radikálnych islamistických skupín a terorizmu v celom regióne, informovala agentúra AP.

05.06.2017 07:25 , aktualizované: 11:15
debata (50)

Pätica arabských krajín tiež avizovala prerušenie leteckého a námorného spojenia s Katarom a dala katarským občanom dvojtýždňovú lehotu na odchod.

„Katar podporuje početné teroristické a sektárske skupiny usilujúce o narušenie stability regiónu vrátane Moslimského bratstva, Islamského štátu a al-Káidy a neustále šíri posolstvá a úklady týchto skupín prostredníctvom svojich médií,“ napísala saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA v zrejmej narážke na katarskú televíznu stanicu al-Džazíra.

Saudská Arábia okrem toho uviedla, že Katar bude musieť stiahnuť svoje jednotky z Rijádom vedenej medzinárodnej koalície bojujúcej proti povstalcom v Jemene.

Jemenská medzinárodne uznaná vláda pri oznámení o prerušení vzťahov uviedla, že Katar spolupracuje s nepriateľmi z hnutia povstaleckých húsíov, podporovaných Iránom. Jemenská vláda v oznámení dodala, že podporuje rozhodnutie koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje vyše dva roky proti húsíom a snaží sa ich vyhnať z jemenskej metropoly Saná, prerušiť vzťahy s Katarom.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson na návšteve v austrálskom Sydney vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia táto diplomatická kríza neovplyvní spoločne vedenú vojnu proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii.

Katar konaniu arabských štátov nerozumie

Katarské ministerstvo zahraničných vecí následne zareagovalo, že pre rozhodnutie uvedených krajín „neexistuje žiadne rozumné, legitímne odôvodnenie“. Katar sa tiež zaviazal, že katarských občanov sa „narušenie jeho suverenity“ nepriaznivo nedotkne.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Katar #radikalizmus #arabské krajiny