Lídri rozdeleného Cypru sa dohodli na obnovení rozhovorov

Lídri etnicky rozdeleného Cypru sa po pracovnom stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v New Yorku zhodli na tom, že rozhovory o zjednotení ostrova obnovia v súlade s vyhlásením z 12. januára ešte v júni. S odvolaním sa na vyhlásenie OSN o tom dnes informovala cyperská tlačová agentúra CNA.

05.06.2017 10:14
debata
Prezident Cyperskej republiky Nikos Anastasiadis a prezident medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci na stretnutí s generálnym tajomníkom OSN súhlasili s pokračovaním vyjednávaní medzi svojimi dvoma spoločenstvami ohľadne všetkých zostávajúcich otázok: územia, majetku, správy a rozdelenia právomocí. Na stretnutí sa zúčastnil tiež osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide, ktorý teraz s oboma lídrami vypracuje dokument o pravidlách, ako by mali rozhovory pokračovať.

Eide ešte koncom mája pozastavil rozhovory Anastasiadisa s Akincim, keďže podľa jeho slov nenašli „spoločnú reč“ vo veci zvolania záverečného summitu, ktorý by sa zameral na súhrnnú dohodu o zjednotení ostrova.

Guterres predstúpil po pracovnej večeri a stretnutí v centrále OSN pred novinárov a prečítal spoločné vyhlásenie všetkých zúčastnených. Každá oblasť sa podľa tohto stanoviska bude prerokovávať osobitne až po konečné odsúhlasenie všetkých bodov.

V nadväznosti na toto stretnutie osloví teraz Guterres ďalších účastníkov týchto rokovaní: Grécko, Turecko, Spojené kráľovstvo a Európsku úniu.

Tureckí Cyperčania požadujú, aby v krajine zostalo 35.000 vojakov z Turecka ako záruka ich bezpečnosti. Grécka strana to však odmieta s tým, že Cyprus ako členská krajina EÚ nepotrebuje cudziu ochranu.

Európska únia prijala Cyprus za svojho člena v roku 2004, a to napriek rozdeleniu krajiny. Nariadenia EÚ však platia iba v gréckej časti ostrova.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus