V austrálskom Brightone zastrelili muža, ktorý držal rukojemníka

Austrálske bezpečnostné zložky považujú pondelňajšiu rukojemnícku drámu v meste Melbourne, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia, za teroristický útok.

05.06.2017 12:13 , aktualizované: 06.06.2017 07:16
debata

Nepredpokladajú však, že bol súčasťou rozsiahlejšieho sprisahania, uviedol dnes podľa BBC šéf polície štátu Viktória Graham Ashton.

Policajti boli privolaní do bytového komplexu na predmestí Brighton, kde malo dôjsť k výbuchu. Po príchode na miesto našli ležať na schodisku mŕtveho muža čínskeho pôvodu, ktorý tam bol zamestnaný.

Ukázalo sa, že v jednom z bytov sa zabarikádoval muž, neskôr identifikovaný ako 29-ročný Austrálčan somálskeho pôvodu Yacqub Khayre, ktorý tam držal ako rukojemníčku ženu. Išlo o prostitútku najatú prostredníctvom eskortnej agentúry. Khayre ju donútil, aby z bytu zatelefonovala do spravodajskej stanice Channel Seven a povedal, že to robí pre tzv. Islamský štát a pre al-Káidu.

Rukojemnícku drámu ukončila prestrelka, v ktorej Khayre prišiel o život a zranenia utrpeli traja policajti; rukojemníčka z nej vyviazla bez ujmy.

K činu sa neskôr prostredníctvom agentúry Amák prihlásil Islamský štát s tým, že útok vykonal jeden z jeho „vojakov“.

Podľa Ashtona bol Khayre bezpečnostným zložkám už dlhšie známy. Oslobodený bol v prípade plánovania útoku na kasárne v Sydney v roku 2009. Vlani v novembri ho prepustili na podmienku v súvislosti s iným násilným činom z roku 2012.

Skutočnosť, že sa k činu priznal IS, komentoval Ashton slovami: „Vždy niekde vyskočia a prihlásia sa k zodpovednosti hneď, ako sa niečo stane.“

Polícia podľa neho ešte stále nevie, či útočník svoj čin plánoval, alebo to bolo jeho spontánne rozhodnutie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #streľba #rukojemník