Mayová: Británia musí urobiť v boji proti islamskému extrémizmu oveľa viac

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že polícia identifikovala všetkých útočníkov z mosta London Bridge a že vo väzbe zostáva 11 ľudí za prípadné prepojenie s útokom.

05.06.2017 13:46 , aktualizované: 22:20
debata (6)

Jednu osobu vyšetrovatelia prepustili bez obvinenia. Policajné razie pokračujú.

Mayová dodala, že polícia a protiteroristické operácie sú financované primerane a majú aj primeraný počet pracovníkov – napriek znižovaniu pracovných miest v radoch polície. V čase, keď vykonávala funkciu ministerky vnútra, bola totiž kritizovaná za toto znižovanie.

Informovala tiež, že oficiálny stupeň teroristického ohrozenia zostáva „závažný“, čo znamená, že útok je vysoko pravdepodobný.

Premiérka zdôraznila, že Británia musí urobiť v boji proti islamskému extrémizmu „viac, oveľa viac“. Označila ho za „ideológiu zla“, ktorá prekrúca islam a prekrúca pravdu. Mayová takisto oznámila, že Británia prehodnotí svoju protiteroristickú stratégiu a zváži predĺženie trestov odňatia slobody. Dodala, že v boji proti „fanatizmu a nenávisti“ treba urobiť viac.

Politička tiež vyhlásila, že podporuje policajnú „streľbu s cieľom zabiť“, ktorú londýnska polícia použila v sobotu 3. júna pri zásahu proti teroristom.

Britská líderka vysvetlila, že polícia zachránila „nespočetné množstvo životov“, keď zabila troch útočníkov na moste London Bridge a v neďalekej nákupnej zóne Borough Market – urobila tak do ôsmich minút od nahlásenia útoku.

Jedným z útočníkov z Londýna je údajne 27-ročný Pakistanec

Jedným z troch teroristov, ktorí v sobotu večer zabili v Londýne sedem ľudí a ďalších takmer 50 osôb zranili, je 27-ročný muž pakistanského pôvodu. Jeho rodičia požiadali pred časom v Británii o politický azyl.

Londýnska Metropolitná polícia zverejnil mená dvoch z trojice páchateľov, ktorí v sobotu večer útočili v Londýne. Sú nimi Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Polícii a britskej kontrarozviedke MI5 bol Butt známy, avšak ani jedna z týchto bezpečnostných organizácií nemala spravodajské informácie, ktoré by naznačovali, že Butt plánuje teroristický útok.

Butt (27), ktorý sa narodil v Pakistane, prišiel do Británie ešte ako dieťa s rodičmi. Tí tam požiadali o politický azyl. Býval v prízemnom byte vo štvrti Barking vo východnej časti Londýna.

Jedna z Buttových susediek, ktorá si neželala byť menovaná, uviedla, že vždy „zúrivo zazeral“, keď videl ženu na bicykli, čo označila za „zlovestné“ a „sexistické“. Ďalší nemenovaný sused uviedol, že Butt rád diskutoval o londýnskom futbalovom klube Arsenal, najmä však o tom, či by mal jeho manažérom zostať Arsene Wenger.

Dvaja chlapci z Barkingu uviedli, že im Butt minulý týždeň dal v neďalekom parku cukríky a po dve libry. Povedal im, že musia byť zdvorilí k svojim otcom a prejavovať úctu k starším. Jedna žena však uviedla, že Butta požiadala, aby sa s jej deťmi už nerozprával, lebo sa bála, že by sa mohli radikalizovať.

Z Buttovho životopisu zverejneného na internete vyplýva, že pracoval pre spoločnosť Transport for London (TfL), ktorá je zodpovedná za dopravu v metropolitnom Londýne, a firmu Auriga Holdings.

Druhý z teroristov, Rachid Redouane (30), známy aj pod menom Rachid Elkhdar, sa narodil v roku 1986. V minulosti o sebe vyhlasoval, že je líbyjského a marockého pôvodu. Po sobotňajšom útoku v centre Londýna, keď polícia všetkých troch jeho páchateľov zastrelila, sa u Redouanea našiel írsky preukaz totožnosti. Írska polícia v súčasnosti preveruje, či v minulosti vycestoval do Sýrie.

Medzi rokmi 2014–16 žil Redouane vo štvrti Rathmines v írskej metropole Dublin, kde údajne pracoval ako kuchár. Do Británie pricestoval krátko pred útokom v Londýne.

Britská polícia pokračuje vo vyšetrovaní sobotňajšieho teroristického útoku a pokúša sa zistiť totožnosť tretieho podozrivého.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #teroristický útok