Putin je vedúcou postavou svetovej politiky, tvrdí srbský prezident Vučič

Ruský prezident Vladimir Putin zohráva vedúcu úlohu vo svetovej politike. Na stretnutí s predsedom dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej dumy - Viačeslavom Volodinom to v pondelok v Belehrade vyhlásil nový srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorého citovala agentúra TASS.

06.06.2017 08:17
vučič Foto: ,
Novozvolený srbský prezident v jednej osobe Aleksandar Vučič.
debata (19)

Podľa Vučiča, bývalého srbského premiéra, ruský prezident „robí to, čo náš ľud potrebuje“.

Volodin je na čele ruskej delegácie počas oficiálnej návštevy Srbska. Ide o prvú Volodinovu návštevu európskej krajiny od jeho zvolenia za predsedu Štátnej dumy v októbri 2016.

Ruskí a srbskí zákonodarcovia absolvovali v pondelok v Belehrade druhé spoločné stretnutie výboru pre spoluprácu medzi ruskou Štátnou dumou a srbským jednokomorovým Národným zhromaždením.

Vučič v prezidentskom kresle nahradil 31. mája Tomislava Nikoliča, ktorý sa už o druhé päťročné funkčné obdobie neuchádzal. Vučič jasne zvíťazil už v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali začiatkom apríla.

Vučič bol v minulosti spojencom krajne pravicového extrémistu Vojislava Šešelja a jeho Srbskej radikálnej strany (SRS). Svoju rétoriku zmiernil po založení Srbskej pokrokovej strany (SNS) v roku 2008, čím zaplnil vtedy uprázdnený stredopravý priestor v srbskej politike. Z proruského oponenta EÚ sa postupne stal zástancom vstupu Srbska do tohto bloku, blízkych vzťahov s Moskvou sa však nevzdal.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #Vladimir Putin #Aleksandar Vučič