NSA: Ruskí hackeri napadli hlasovací softvér USA pred prezidentskými voľbami

Ruskí hackeri napadli niekoľko dní pred vlaňajšími americkými prezidentskými voľbami server najmenej jedného dodávateľa amerického hlasovacieho softvéru. Vyplýva to z uniknutej správy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorú zverejnil server The Intercept.

06.06.2017 16:39
debata (61)

Hovorca Kremľa obvinenia poprel. Zrejme v súvislosti s týmto únikom v USA už zadržali 25-ročnú ženu, informovala agentúra AP.

V uniknutej správe sa nepíše, či mal hackerský útok nejaký vplyv na výsledky volieb. Ruská vojenská rozviedka GRU podľa nej napadla spoločnosť dodávajúcu hlasovací softvér a na konci októbra a začiatku novembra minulého roka poslala takzvané phishingové e-maily na adresy viac ako stovky amerických volebných úradov.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo zamestnankyňu vládneho dodávateľa v štáte Georgia, ktorá podľa neho vyniesla prísne tajné informácie z vládnej agentúry. Podľa amerických médií 25-ročná Reality Leigh Winnerová, ktorá pracovala pre NSA od februára, odcudzila práve správu o ruskom hackerskom útoku. Jej právnik to odmietol potvrdiť.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov obvinenia vznesené v uniknutej správe odmietol. Kremeľ podľa neho nevidí „žiadny dôkaz, ktorý by dokazoval, že je táto informácia pravdivá“. Moskva dôrazne odmieta možnosť, že by za hackerskými útokmi bola ruská vláda, dodal Peskov.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #americké prezidentské voľby #hackerské útoky