'To je za Sýriu', kričal útočník spred Notre-Dame. Polícia ho postrelila

Policajt pri katedrále Notre-Dame v centre francúzskej metropoly dnes postrelil muža, ktorý na neho zaútočil kladivom, uviedla agentúra Reuters. Strážca poriadku bol podľa nej zranený. Polícia na twitteri vyzvala verejnosť, aby sa držala bokom. Parížska prokuratúra podľa Reuters oznámila, že incident vyšetrujú protiteroristické úrady.

06.06.2017 16:53 , aktualizované: 19:53
Notre-Dame, polícia Foto: ,
Francúzska polícia po incidente uzavrela prístup do katedrály Notre-Dame
debata (66)

Udalosť, ktorej pozadie zatiaľ nie je jasné, sa stala podľa francúzskej tlače na priestranstve pred chrámom. Správy na sociálnych sieťach hovoria o panike, ktorú streľba vyvolala. Katedrála patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky vo francúzskej metropole.

Podľa denníka Le Figaro bol útočník zasiahnutý do hrude a jeho stav je vážny. Miesto incidentu polícia úplne uzavrela. Vnútri katedrály zostáva na príkaz polície asi 900 ľudí, ktorí dostali pokyn, aby sa posadili. Polícia zisťuje, či medzi nimi nie je prípadný komplic útočníka.

„Počula som rany podobné výstrelom. Nevidela som však všetko … Všetci začali z priestranstva pred katedrálou utekať a polícia to tam hneď obkľúčila,“ povedala spravodajskému webu Le Figaro jedna americká turistka.

Úrady začali incident, ktorý medzičasom vyhlásili za ukončený, vyšetrovať ako teroristický čin.

K útoku na policajtov došlo vo francúzskej metropole aj v apríli, keď páchateľ na bulvári Champs-Élysées vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil.

Toto je za Sýriu – kričal útočník

Francúzsko je v stave najvyššej pohotovosti od roku 2015. Vláda k tomuto opatreniu pristúpila v reakcii na sériu teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Muž, ktorý sa pred parížskou katedrálou Notre-Dame pokúsil kladivom napadnúť hliadkujúceho policajta, údajne pred útokom zvolal: „To je za Sýriu.“ Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba.

Collomb na tlačovej konferencii pred katedrálou uviedol, že páchateľ, ktorého polícia pri incidente postrelila, podľa dostupných informácií konal sám.

Francúzsky minister vnútra ďalej uviedol, že u útočníka sa našla legitimácia alžírskeho študenta, avšak jej pravosť musí ešte overiť polícia. Collomb tiež potvrdil, že zbraň, ktorou podozrivý útočil, bolo kladivo. Okrem neho mal však pri sebe aj dva kuchynské nože.

„Tento útok bol vedený proti bezpečnostným silám, ale nebyť ich rýchlej reakcie, mohli by sa jeho cieľom stať aj turisti,“ povedal Collomb.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #Notre Dame