Dalo sa útokom v Británii zabrániť?

Britskej tajnej službe neboli celkom neznámi, ale nepovažovala ich za hrozbu. Najmenej jedného z trojice útočníkov v Londýne tajné služby predtým registrovali - na ďalšieho ich údajne upozornili talianski kolegovia.

07.06.2017 09:03
debata (4)

Britská premiérka Theresa Mayová aj preto avizovala, že tajné služby prehodnotia svoj postup, aby zistili, či sa z neho nedá poučiť.

Po sobotňajšom útoku v Londýne, pri ktorom zomrelo sedem ľudí, sa tak otázka bezpečnosti jednoznačne stala hlavnou témou pred zajtrajšími parlamentnými voľbami. Podľa prieskumov verejnej mienky náskok vládnych konzervatívcov pred opozičnými labouristami povážlivo klesol. A to aj napriek tomu, že Mayová sa počas kampane snaží zdôrazňovať, že na rozdiel od opozície je pripravená na vyjednávanie podmienok vystúpenia z EÚ. Brexit ale zatienili tri teroristické útoky v priebehu troch mesiacov.

Útok si v Londýne vyžiadal sedem obetí, 15... Foto: Reuters, CLODAGH KILCOYNE
londyn, chlapec Útok si v Londýne vyžiadal sedem obetí, 15 zranených je stále v kritickom stave. Obete atentátu si v Londýne a v ďalších mestách kráľovstva pripomenuli aj členovia moslimskej komunity žijúcej vo Veľkej Británii.

Útok v Londýne mali na svedomí traja muži, ktorých polícia pri zásahu zastrelila. O dvoch z nich mali tajné služby záznamy. Na 27-ročného Brita pakistanského pôvodu Khurama Butta ich upozornili najmenej dvaja obyvatelia štvrte, kde býval.

Ako povedal pre BBC jeden z jeho známych, pre Buttove radikálne názory volal pred dvoma rokmi aj na protiteroristickú linku. Vlani sa Butt dokonca objavil aj v televíznom dokumente Chanel 4 o džihádistoch. Polícia potvrdila, že ho preverovala, ale nepovažovala ho za bezprostrednú hrozbu.

Na ďalšieho radikála, 22-ročného Youssefa Zaghbu, syna Talianky a Maročana, zas Britov zrejme upozornili talianske úrady. Vlani mu totiž na letisku Bologni zabránili v odlete do Turecka pre podozrenie, že sa chce pripojiť k teroristom z Islamského štátu v Sýrii.

Talianske úrady pre britský denník Guardian uviedli, že informáciu o Zaghbovi poslali britskej tajnej službe, keď sa radikál pred vyše rokom presťahoval do Londýna. Britské tajné služby uviedli, že takú informáciu nedostali.

Tretí útočník, 30-ročný Rašid Redouane, ktorý mal marocko-líbyjský pôvod, sa oženil v írskom Dubline, neskôr prišiel do Londýna. Podľa britských médií sa však nedávno so ženou, ktorá je Britka, rozišli, nezhodli sa v názore na výchovu malej dcéry. O tomto útočníkovi polícia ani tajné služby nemali záznam. Podľa írskej televízie pôvodne bol neúspešným žiadateľom o azyl v Británii.

Nie je to prvý raz, čo sa terorista vyšmykol zo siete a z hľadáčika tajných služieb. Aj na útočníka v Manchestri, ktorý vraždil po popovom koncerte, pár rokov predtým upozornili políciu jeho známi.

Šéf špeciálnych operácií londýnskej polície Mark Rowley pripustil, že polícia potrebuje upraviť svoju stratégiu. Pripomenul, že za deväť týždňov sa stali tri útoky, päť iných sa podarilo zmariť. Ako dodal denník Guardian, tajné služby aktívne vyšetrujú asi päťsto osôb, tritisíc je „subjektom záujmu“, informácie majú asi o 20-tisíc ľuďoch.

Londýnčania si v utorok minútou ticha... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
londyn, minuta ticha, smutiaci Londýnčania si v utorok minútou ticha pripomenuli obete atentátov.

Podľa premiérky Mayovej vláda, ktorá vzíde zo štvrtkových volieb, by mala dať viac právomocí polícii a bezpečnostným službám, ak ich budú potrebovať, a chce tiež opatrenia, ktoré majú brániť šíreniu extrémizmu na internete.

Samotná Mayová sa po útokoch v Manchestri a Londýne stala terčom kritiky. Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn upozorňoval, že v období, keď bola ministerkou vnútra, sa krátil rozpočet a prepúšťali policajtov. Podľa jedného z prieskumov sa dva dni pred predčasnými parlamentnými voľbami znížil náskok konzervatívcov pred labouristami na jednopercentný rozdiel, najnovší prieskum agentúry Opinion dáva konzervatívcom náskok siedmich percent.

V súvislosti s útokom v Londýne polícia aj v utorok pokračovala v raziách a pátraní po prípadných komplicoch útočníkov. Útok si vyžiadal sedem obetí, 15 zranených je stále v kritickom stave. Obete atentátu si v Londýne a v ďalších mestách Británie pripomenuli ľudia minútou ticha.

Útok pred katedrálou

Francúzsku metropolu vystrašil v utorok podvečer útok pred nedeľňajším prvým kolom parlamentných volieb. Muž zaútočil kladivom na policajta, ktorý strážil Katedrálu Notre-Dame (tento chrám navštívi ročne až 13 miliónov turistov). Prípadom sa zaoberá protiteroristické oddelenie prokuratúry. Páchateľ udrel policajta do hrudníka. Iný policajt postrelil útočníka, jeho stav je vážny. V čase útoku bolo vnútri katedrály zhruba 900 návštevníkov.
ČTK, zah

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #tajné služby #Theresa Mayová #útok v Londýne