K dvojnásobnému útoku v Iráne sa prihlásil IS, zomrelo dvanásť ľudí

V Iráne sa stali dva simultánne útoky, jeden priamo v parlamente a druhý v mauzóleu Ajatolláha Chomejního. Iránske médiá hlásia sedem obetí a štyroch rukojemníkov. K týmto dvom útokom sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Štyria atentátnici sú mŕtvi, pričom jeden z nich sa v parlamente odpálil sám.

07.06.2017 09:15 , aktualizované: 13:37
Irán, polícia, parlament Foto: ,
Iránska polícia zasahuje po incidente v budove národného parlamentu.
debata (24)

Agentúra AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu informovala „o útoku štyroch teroristov“.

Podľa iránskej tlačovej agentúry FARS útočili v mauzóleu traja muži. Dvoch z nich polícia zatkla, tretí na svojom tele aktivoval výbušninu a pri výbuchu prišiel o život. Predtým iránske tlačové agentúry FARS a MEHR informovali o streľbe v budove iránskeho parlamentu, pri ktorej bolo zranených najmenej osem ľudí.

Iránske zdroje napísali, že najmenej traja páchatelia prenikli do iránskeho parlamentu, kde začali strieľať. Podľa Press TV nie je identita útočníkov zatiaľ známa a nejasný je aj motív činu.

Očitý svedok pre agentúru Reuters uviedol, že do budovy parlamentu i mimo ňu povolali bezpečnostné posily, ktoré incident ukončili. Agentúra DPA informovala, že v iránskom parlamente útočili traja až štyria muži ozbrojení samopalmi. Nie je jasné, či sa ich podarilo zadržať, dodala DPA.

Rusko útoky odsúdilo

Rusko odsúdilo tento dvojitý atentát v iránskej metropole Teheráne, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Útoky podľa Kremľa zdôraznili nutnosť jednoty boja proti terorizmu.

„Tieto teroristické činy si zaslúžia čo najtvrdšie odsúdenie,“ uviedol podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peškov. Moskva je na Blízkom východe spojencom Teheránu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #parlament #Irán