Medzi ôsmimi obeťami útoku v Londýne je najmenej päť cudzincov

Ďalšie obete z radov svojich občanov potvrdili Francúzsko a Austrália. Niekoľko ľudí je po atentáte v britskej metropole stále nezvestných.

07.06.2017 12:31 , aktualizované: 14:07
debata (2)

Medzi nezvestnými je Francúz, ktorý pri útoku na moste cez Temžu zrejme spadol do rieky a Španiel, ktorý bránil pred útočníkom jednu z napadnutých žien, informovali britské médiá. Identifikovať sa britskej polícii stále nepodarilo jednu obeť teroristov.

Britské úrady už skôr informovali, že medzi obeťami sobotňajšieho teroristického útoku na moste London Bridge a v Borough Market sú Brit, Kanaďanka, Francúz a Austrálčanka. K identifikovaným obetiam pribudli v stredu ďalší dvaja cudzinci.

Osem zranených Francúzov

Francúzske ministerstvo zahraničia uviedlo, že pri útoku zahynuli dvaja Francúzi a jeden je stále nezvestný. Dvadsaťsedemročného čašníka Alexandra Pigearda, ktorý pracoval v reštaurácii na Borough Market, teroristi dobodali. Ďalším mŕtvym Francúzom je podľa médií tridsaťšesťročný kuchár Sebastianom Belanger, ktorý niekoľko rokov v Londýne žil. Ministerstvo jeho totožnosť nepotvrdilo.

Podľa francúzskej diplomacie je jeden francúzsky občan stále nezvestný. Štyridsaťpäťročný Xavier Thomas, ktorý bol v čase útoku na moste cez Temžu, zrejme spadol do rieky. Od tej doby je nezvestný. Jeho priateľka utrpela pri útoku vážne zranenia. Je jednou zo štyroch vážne zranených francúzskych občanov. Celkom utrpelo zranenia pri útoku osem Francúzov.

Výzva Británii k citlivosti

Austrálske ministerstvo zahraničia tiež potvrdilo, že pri atentáte zahynuli dve austrálske občianky. Ministerka Julia Bishopová ich mená nezverejnila, podľa britských médií ide ale o 28-ročný Kirsty Bodenovú a 21-ročnú Saru Zelenakovú. Zdravotná sestra Bodenová údajne zahynula, keď bežala na pomoc zraneným. Dvaja Austrálčania sú podľa ministerky tiež medzi zranenými.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoid Britániu vyzval, aby prejavila „citlivosť“ voči rodine nezvestného španielskeho občana a urýchlila identifikáciu mŕtvych. „Čím si tá rodina prechádza, je neľudské,“ uviedol.

Tridsaťdeväťročný právnik Ignacio Echeverria Miralles je od sobotňajšieho útoku nezvestný. Podľa priateľov, ktorí ho v osudnú noc sprevádzali, sa Miralles postavil medzi útočníka a ženu, ktorú napadol. Medzi zranenými v nemocnici ale Španiel nie je.

Teroristický útok v centre Londýna si celkom vyžiadal sedem mŕtvych a 48 zranených, z ktorých 15 zostáva v nemocnici v kritickom stave. Traja útočníci, ktorých totožnosť polícia už zverejnila, boli zastrelení na mieste.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #obete #Londýn #Veľká Británia #útok v Londýne